Παρέμβαση Σαμαρά μπρος στον φόβο σκανδάλου με το ΤΤ

Η αιφνιδιαστική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών στη διοίκηση του Τ.Τ. να εκδώσει οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2011 έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει νέα παράταση, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά τα οποία επιχειρήθηκε να απαντηθούν στις πιέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρά τις υπουργικές εντολές ο επικεφαλής του ΤΤ κ. Κλέων Παπαδόπουλος, τοποθετηθείς στη θέση αυτή από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε να ανακοινώσει αποτελέσματα επικαλούμενος τις εξαιρετικά

αντίξοες συνθήκες. Η μετοχή του ΤΤ κυριολεκτικά γκρεμίστηκε καταγράφοντας απώλειες άνω του 30% με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Στην υπόθεση παρενέβη ο ίδιος ο κ. Σαμαράς λόγω του ανορθόδοξου τρόπου που ακολουθήθηκε και κάτω από το φόβο πως μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορηθεί για «μεθοδεύσεις». Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι τώρα, καθ’ υπόδειξη τίνος δόθηκαν οι εντολές προς το ΤΤ να ανακοινώσει αποτελέσματα και ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε αυτό, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα πως η πώληση του ΤΤ δεν είναι της παρούσης και δεν συνδέεται με το θέμα των αποτελεσμάτων.

Ο «ατυχής» χειρισμός του όλου θέματος δημιούργησε πλήθος σεναρίων με επικρατέστερα αυτά που καλλιεργούνται με μεγάλη δόση καχυποψίας, ενώ πολλοί στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά ερμηνεύουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως μεθόδευση με στόχο να πουλήσουν το ΤΤ με συνοπτικές διαδικασίες εν μια νυκτί κατά το μοντέλο διάσπασης και πώλησης της ΑΤΕ, με στόχο όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη. Εάν το σενάριο αυτό έχει βάση, τότε η μεθόδευση θα ήταν οφθαλμοφανής, καθώς θα περιόριζε τους υποψήφιους αγοραστές, αποκλείοντας τους επίσημους μνηστήρες της Εμπορικής.

Η εσπευσμένη, ανεξήγητη και «επιπόλαιη» όπως χαρακτηρίστηκε διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, σήμανε συναγερμό στο τραπεζικό σύστημα, που έψαχνε να βρει τι συνέβη και τι σημαίνει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Στις τράπεζες φοβήθηκαν ακόμη και το ενδεχόμενο «τραπεζικού ατυχήματος» εάν η κοινή γνώμη επηρεασθεί από την δημοσιοποίηση της ανεπάρκειας κεφαλαίων του Ταμιευτηρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη συνεδρίασε το συμβούλιο συστημικού κινδύνου στην Τράπεζα της Ελλάδος ακριβώς λόγω του υπαρκτού κινδύνου μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, ωστόσο από την ΤτΕ αρνούνται ότι υπήρξε τέτοια συνεδρίαση.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως το θέμα ΤΤ δυσχεραίνει την υπόθεση της Εμπορικής, στο μέτωπο της οποίας επικρατεί επιφανειακή ηρεμία, παρασκηνιακά όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και πιθανόν ένα ταξίδι αστραπή στελεχών της Alpha Bank στην Φραγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ να συνδέεται με την υπόθεση.

Μετά πάντως τον θόρυβο που σημειώθηκε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση πρόθεση έναρξης της διαδικασίας πώλησης του ΤΤ που θα προχωρήσει όπ

Keywords
Τυχαία Θέματα