Παπανδρέου: «Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών…»

Για άλλη μία φορά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκε απέναντι στους επικριτές τους, αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο και για τα λάθη που του χρεώνουν.

«Αγωνίστηκα για να ενδυναμώσω τους δημοκρατικούς θεσμούς προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατικής λογοδοσίας. Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:

«Και

εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα. Αν η ΕΕ είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο».

«Εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να "καθαρίσω" το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Το έκανα. Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με τη βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα επιβίωσε, η Ελλάδα είναι σήμερα ζωντανή, η Ελλάδα έχει προοπτική».

«Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης».

«Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική. Πίστευε στην “μαγεία” των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό. Και οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα