Πάνω από 50,5 δισ. ευρώ κυκλοφορούν… ανάμεσα μας!

Ένα απίστευτα αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις (capital controls), η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά, είχε φθάσει τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου,

δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο κόσμος κρύβει λεφτά στο σπίτι ή σε σεντούκια και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Στο μεταξύ, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δισ. ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 86,7 δισ. ευρώ από 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 39,8 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Keywords
Τυχαία Θέματα