Πάνω από 20.000 τόνοι φρούτα έχουν ξεμείνει στην Ημαθία – Τα πουλάνε στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.


Ξεπερνούν τους 20.000 τόνους τα φρούτα που έχουν μείνει στα… αζήτητα, έπειτα από το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές. Συγκεκριμένα, 12.000 τόνοι είναι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που έχουν ξεμείνει στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας, ενώ σε 13.000 τόνους υπολογίζονται τα φρούτα που παραμένουν στα δέντρα.

Τα στοιχεία προέκυψαν από την καταγραφή της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή

και για την Πέλλα.

Την ίδια ώρα, έχουν γίνει επαφές προκειμένου οι νταλίκες που επιστρέφουν φορτωμένες από τα ρωσικά σύνορα να πουλήσουν το προϊόν που μεταφέρουν καθ’οδόν. «Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.

Οι παραγωγοί/εξαγωγείς θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη. Περιμένουν όμως και τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, καθώς την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκεί συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα.

Οι παραγωγοί με υπόμνημά τους έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους στον κ. Καρασμάνη. Αυτά είναι:

Η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τη ζημία

Καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων, που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν σε άλλες αγορές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιωθούν πλήρως.Επιδότηση για τα προϊόντα, τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών ,λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους τη νέα χρονιά, «διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη».

Το άρθρο Πάνω από 20.000 τόνοι φρούτα έχουν ξεμείνει στην Ημαθία – Τα πουλάνε στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα