Πάνω από 1 εκατ. θάνατοι από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν περισσότερα έθνη (κυρίως σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες), εφάρμοζαν στρατηγικές υγείας με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο, το παραπάνω είναι εφικτό, εάν οι χώρες λάμβαναν τα μέτρα που έχει εκπονήσει από πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται «25 ως 25», καθώς αποσκοπεί στη μείωση των πρόωρων θανάτων που οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες

κατά 25% μέχρι το 2025.

Οι θάνατοι από καρκίνο χτυπούν συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια ανήκουν σε ηλικίες 30-69 ετών˙ μία ηλικιακή ομάδα που θεωρείται ως «πρόωρη» για θνησιμότητα από καρκίνο.

«Ακολουθώντας τις σωστές στρατηγικές, τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις», τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι συμπληρώνουν πως «η μεγαλύτερη θνησιμότητα παρατηρείται σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κράτη, από ό,τι στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα, αν και στις τελευταίες απαντώνται δύο φορές περισσότερα κρούσματα καρκίνου».

Πληροφορίες από: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα