Πανελλήνια συγκίνηση για τους τρεις αδικοχαμένους στρατιώτες

Σε θλίψη και πένθος έχει βυθιστεί η χώρα μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό και το ατύχημα σε πεδίο άσκησης στο Βόλο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο επαγγελματίες οπλίτες και ένας φαντάρος, μόλις 19 ετών.

Ποια ήταν τα τρία παλικάρια

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σχετικά με το τραγικό περιστατικό στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Βόλου, Μαγνησίας, όπου το μεσημέρι της Τρίτης στη 13.30 έχασαν τη ζωή τους δυο επαγγελματίες οπλίτες και ένας φαντάρος μετά από ατύχημα με όλμο.

Ειδικότερα,

σύμφωνα με το ΓΕΣ, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του:

-Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Γεώργιο Ορφανίδη 33 ετών.,

-Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών και

-Δεκανέα (ΠΝ) Φώτιο Ανδρικόπουλο 19 ετών και

τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών

Οι σοροί και των τριών ανδρών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρισας για τη διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων, και θα μεταφερθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όπου και σήμερα θα γίνουν οι κηδείες τους. Η κηδεία του 19χρονου θα γίνει το απόγευμα στις 16:30 στην Αχαΐα και των άλλων δύο επαγγελματιών οπλιτών στις 16:00 στο Βόλο.

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματισμός του, προήλθε από θραύσμα στην δεξιά κοιλιακή χώρα, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση του άμεσου χειρουργείου, ώστε να αφαιρέσουν το θραύσμα και να επιδιορθώσουν τις τυχόν βλάβες που του έχει προκαλέσει.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Συλλυπητήρια και σε τριήμερο πένθος η χώρα

Μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι στο Πεδίο Βολής, κατά την είσοδό του στη Βουλή για την προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το δυστύχημα. Τρία παλληκάρια μας χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Πέρα από τη βαθιά μας θλίψη, αυτήν την ώρα στεκόμαστε στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων. Από την πρώτη στιγμή, έδωσα οδηγίες να μεταβεί εκεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και Επιτροπή από Ειδικούς, για να εξετάσουν τα πραγματικά αίτια αυτού του ατυχήματος δυστυχήματος. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα πενθούν και δεν έχω παρά να πω ότι και προσωπικά νοιώθω μεγάλη συντριβή γι’ αυτό. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακαριαίος ο θάνατος των τριών – Σώθηκε από θαύμα ο υπολοχαγός

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν ο 30χρονος υπολοχαγός ο οποίος τραυματίστηκε στην πρωτοφανή τραγωδία αλλά και ο ανθυπολοχαγός που συμμετείχε στην άσκηση και κατάφερε να βγει σώος χωρίς μισή γρατζουνιά.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή και όπως είπε ο ιατροδικαστής και «οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». Όσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «είχε άγιο».

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα του Στρατού

Πάντως, εκτός από τη γενική εικόνα, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες εξερράγη ο όλμος που προκάλεσε το θάνατο των τριών στρατιωτών. Οι ειδικοί πραγματογνώμονες που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Γλαφυρών Βόλου έχουν αφήσει για την ώρα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πιθανότερη αιτία της έκρηξης είναι η αστοχία υλικού και όχι κάποιος λάθος χειρισμός από τους τρεις στρατιώτες. Πάντως, οι στρατιωτικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν το πως έγινε η έκρηξη στο ολμοβόλο.

Σε κάθε τέτοια άσκηση με ρίψη βλημάτων από όλμο, δίπλα από τον σωλήνα που ρίχνει το βλήμα πάντα υπάρχουν τρία άτομα. Ο ένας είναι ο σκοπευτής, ο άλλος γεμίζει με βλήματα και ο άλλος είναι ο βοηθός. Πάντα, πίσω τους κάθεται ένας αξιωματικός και εποπτεύει τις ρίψεις που γίνονται, συνήθως σε δύο ή τρεις σωλήνες. Αυτός ήταν και ο μόνος που σώθηκε και δεν σκοτώθηκε.

Από την επιτόπια έρευνα προέκυψε ότι τα πυρομαχικά ήταν ελληνικής κατασκευής του 1985. Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Λάρισας, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές για να ριχθεί φως στις αιτίες του δυστυχήματος.

Απολυόταν σε λίγες μέρες ο 19χρονος…

Πάντως, όσον αφορά στον 19χρονο, ο θάνατός του στο πεδίο βολής μοιάζει τραγική ειρωνεία, αφού ο 19χρονος θα απολυόταν σε λίγες ημέρες από τη μονάδα του και οι επιτελείς του φέρονται να του ζήτησαν να μην συμμετάσχει στην άσκηση, ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε και προτίμησε να κάνει τη βολή κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον γιο αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα