Πάμε σε εκλογές, όπως παλιά…

Η τρόικα στην περίφημη «ανάκρισή» της στο ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε μερικές αλήθειες, που δυστυχώς και εμείς γνωρίζουμε: Πρώτον, εάν το πολιτικό σύστημα είχε προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή ενός τόσο σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Δεύτερον, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα είχε παταχτεί η φοροδιαφυγή. «Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν και δεν πληρώνουν ό, τι τους αναλογεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφορολογούνται

και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν αδίκως τα βάρη της προσαρμογής», είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικα στο ευρωκοινοβούλιο, πετώντας το… μπαλάκι στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τρίτον, εάν οι πολιτικοί δεν «τροφοδοτούσαν» το πελατειακό σύστημα, προκειμένου να εκλέγονται με ευκολία, σήμερα θα δανειζόμασταν πολύ λιγότερα για να λειτουργεί αυτό το τεράστιο δημόσιο, που μοιάζει με αχόρταγο… Μινώταυρο.

Για όλα αυτά δεν κάναμε τίποτα τα δύο τελευταία χρόνια ή, για να είμαι δίκαιος, κάναμε πολύ λίγα για να διορθώσουμε αυτές τις τρεις «κατάρες» του πολιτικού μας συστήματος. Αντ’ αυτών, με μεγάλη ευκολία οι κυβερνήσεις περιέκοψαν οριζοντίως όλους τους μισθούς και όλες τις συντάξεις και μάλιστα πολλάκις. Αλλά επειδή δεν κάναμε τίποτα, έρχεται η τρόικα και μας ζητά επί πλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν αντιδρά, δεν μιλά, δεν προτείνει, δεν αλλάζει τη χώρα και τις δομές της. Προτιμά να ετοιμάζεται για τις εκλογές πριν ακόμα αυτές προκηρυχτούν.

ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα δύο κόμματα, που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου, διαγκωνίζονται σαν τον παλιό καιρό. Φοβούνται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την ψήφιση του νέου οικονομικού προγράμματος, εξ αιτίας του πολιτικού κόστους αυτών των μέτρων, και καθυστερούν, μεταθέτοντας την ψήφισή των μετά τις εκλογές.

Έτσι, είδαμε να αλλάζει η πολιτική για τους ταξιτζήδες, να μην ολοκληρώνεται η πολιτική για το άνοιγμα των φαρμακείων, να μην ψηφίζονται στη Βουλή μέτρα για τη μείωση των δημοσίων υπάλληλων και την αξιολόγησή τους, να αποσύρεται νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να καυγαδίζουν για διορισμούς στο δημόσιο και παράλληλα να τάζουν και να ρουσφετολογούν, όπως παλιά, μέσα από περίεργες τροπολογίες και ρυθμίσεις.

Η ραθυμία και η απροθυμία, που παρατηρείται στο πολιτικό προσωπικό, έχει μεταδοθεί και στο στελεχιακό δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, το όποιο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων προεκλογικών περιόδων. Να κατεβάζει τα μολύβια, περιμένοντας τον επόμενο υπουργό.

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Η κυβέρνηση και το δημόσιο παραπαίουν εν όψει των εκλογών και το μόνο που δείχνει να λειτουργεί είναι το ένστικτο αυτοσυντήρησης των πολιτικών, η αγωνία της επανεκλογής τους και η ανάγκη εμφάνισης των υποψήφιων στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Έχω την εντύπωση, πάντως, πως δεν έλειψαν από κανέναν όλο

Keywords
Τυχαία Θέματα