Πάλι άλλαξαν το ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους

Του Χρήστου Κώνστα

Την εποχή κάθε μικρομεσαία επιχείρηση ασφυκτικά από την έλλειψη ρευστότητας και τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα, στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάποιοι αδιάφοροι γραφειοκράτες παίζουν με τους όρους, τους χρόνους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναθεώρησε για μία ακόμη φορά –δεύτερη μετά την εξαγγελία- το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, μέσω του ΕΣΠΑ.

Οι αρχικές ημερομηνίες κατάθεσης των προτάσεων

που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο συνέπιπταν με τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα!

Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε στις 14 Ιανουαρίου και από την αρχή εντοπίστηκε η λανθασμένη οργάνωση. Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δραστηριότητες περιλαμβάνονταν κάποια απίθανα επαγγέλματα που δεν είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στις 25 Ιανουαρίου το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε «Ορθή επανάληψη», στο πλαίσιο της οποίας αφαίρεσε κάποια επαγγέλματα από τη σχετική λίστα.

Στις 4 Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξε πάλι τους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργώντας νέα αναστάτωση στους ταλαίπωρους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ήλπιζαν να πάρουν ανάσα.

Στον αρχικό κατάλογο προσετέθησαν ως επιλέξιμες δραστηριότητες η ναυπήγηση σκαφών, η ενοικίαση πλωτών μέσων, τα πάρκινγκ, τα θαλάσσια σπορ και την παραγωγή μετάλλων. Στον κατάλογο των επιλέξιμων ξενοδοχείων, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης συμπλήρωσαν και τις μονάδες που βρίσκονται σε παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια, ενώ «μετέθεσαν» από τις υπηρεσίες στη μεταποίηση, τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων. Η τελική προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων μετατέθηκε από τις 5 Μαΐου στις 10 Μαΐου , ενώ 10 ημέρες αργότερα λήγει η προθεσμία υποβολής των έντυπων δικαιολογητικών που απαιτούνται…

Keywords
Τυχαία Θέματα