Όταν η «παραίτηση» φαίνεται η μόνη λύση

Της Βάσως Κίτσιου ([email protected]

Μια νεαρή γυναίκα πέφτει από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας της μετά την πρόσφατη απόλυσή της, ένας επιχειρηματίας στα Χανιά, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του, βάζει την καραμπίνα στο στόμα και πυροβολεί χωρίς δισταγμό, ενώ ένας φαρμακοποιός βάζει τέλος στη ζωή του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις περιπτώσεις συμπολιτών μας, που τον τελευταίο χρόνο συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, καθώς επέλεξαν

τον θάνατο ως μόνη διέξοδο.

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρουσιάζουν ανησυχητική έξαρση, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, κάνουν λόγο για 3.124 τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις 23 Αυγούστου 2012. Αναλυτικά, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2009 στο λεκανοπέδιο καταγράφονται 265 περιστατικά αυτοκτονιών (τελεσθείσες και απόπειρες), 291 το 2010, 306 το 2011 και 212 φέτος έως τον Αύγουστο.

Με αφορμή τα πρόσφατα ανησυχητικά στοιχεία, η «Αττική freepress» μίλησε με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αδαμαντία Μπουζιάνη, η οποία αναφέρθηκε στα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, καθώς και στις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να αποτραπεί η δραματική αύξηση των σχετικών περιστατικών. 

Η κλινική κατάθλιψη το πρώτο στάδιο 

Ένα από τα κύρια συμπτώματα που φανερώνουν ότι ένας άνθρωπος οδηγείται στην αυτοκτονία είναι η κλινική κατάθλιψη, αναφέρει η κα Μπουζιάνη. Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, κατά την οποία το άτομο χάνει τη λειτουργικότητά του, την ορθή του κρίση, τη διαύγεια, ενώ μπορεί να έχει δυσκολίες στον ύπνο, τη σκέψη και την εργασία του. Υπάρχουν βέβαια και επικίνδυνα συμπτώματα, όπως η απόπειρα αυτοκτονίας ή κάποιος αυτοκτονικός ιδεασμός, όταν δηλαδή το άτομο σκέφτεται την αυτοκτονία και την οπτικοποιεί χωρίς να το πράττει. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι περνούν από την ιδέα στην πράξη. 

 Απουσιάζει το κράτος πρόνοιας

«Κάποτε την πρωτιά στις αυτοκτονίες είχαν οι χώρες του Βορρά, ενώ πλέον και η Ελλάδα είναι αρκετά ψηλά στη λίστα», σημειώνει η κα Μπουζιάνη, γεγονός που το αποδίδει στην απουσία του κράτους πρόνοιας. «Ένας από τους λόγους που μειώθηκαν τα αυτοκτονικά επεισόδια στον βορρά, είναι επειδή φρόντισε το κράτος να πάρει κάποια μέτρα για να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι. Στην Αγγλία για παράδειγμα, η ψυχοθεραπεία είναι δωρεάν, προσφέρεται από τα κρατικά νοσοκομεία, ενώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θεωρείται πολυτέλεια. Πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή κάποιοι δεν έχουν τη γνώση του τι είναι η ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί αυτή να

Keywords
Τυχαία Θέματα