Ώρες ευθύνης...

-Το παρασκήνιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

-Ποιοι είναι οι φόβοι και ποιες οι ελπίδες των πολιτικών αρχηγών

-Ο γόρδιος δεσμός στα χέρια του Παπούλια

Η ευθύνη και η σοβαρότητα των πολιτικών δυνάμεων, όπως προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, δοκιμάζεται στο θέμα του σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Οι διεργασίες συνεχίζονταν ως την τελευταία στιγμή με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφενός λόγω των αριθμητικών δεδομένων και αφετέρου επειδή σε ορισμένες πλευρές και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δεύτερες

σκέψεις με στόχο την πρόκληση νέων εκλογών.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ύστερα από τις επαφές και συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, προέκυψαν δυνατότητες συγκλίσεων και δύο βασικά σημεία συμφωνίας. Το ένα είναι η ανάγκη για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Και το δεύτερο αφορά την επαναδιαπραγμάτευση έως απαγκίστρωση της χώρας από το Μνημόνιο. Παρά τις επιμέρους διαφορετικές αποχρώσεις, σε αυτά τα σημεία «συναντώνται» -ή μπορούν να συμφωνήσουν- τόσο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το ΚΚΕ έχει διαφοροποιηθεί, ζητώντας άμεσα νέες εκλογές, η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται ως συνομιλητής από τα άλλα κόμματα, ενώ ο κ. Καμμένος, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, έχει αφήσει το όποιο παράθυρο ανοικτό για τη σύσκεψη με τον κ. Παπούλια.

Ωστόσο η λύση του προβλήματος μετατρέπεται σε δύσκολη, καθώς εμφιλοχωρούν οι πολιτικές και μετεκλογικές σκοπιμότητες με φόντο τις πιθανές νέες κάλπες στις 17 Ιουνίου. Όπως όλα δείχνουν, ο γόρδιος δεσμός -όπως τον χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας- θα «κοπεί» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του, που κατά το Σύνταγμα θα ακολουθήσει το τέλος των διερευνητικών εντολών. Δηλαδή, είτε η χώρα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα (έστω) ελάχιστο κοινό πρόγραμμα, είτε θα οδηγηθεί στην περιπέτεια των νέων εκλογών.

Πολώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το κύριο εμπόδιο πηγάζει από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχούν οι τάσεις που (με διάφορα προσχήματα) δεν θέλουν σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και επιθυμούν την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη είναι πολύ επιφυλακτική στη στήριξη μιας κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αμφιταλαντεύονται για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στα δύο αυτά κόμματα η προοπτική μιας «τρικομματικής» κυβέρνησης, με την ΔΗΜΑΡ, θεωρείται σε τελική ανάλυση προτιμότερη από τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νέες εκλογές είναι διότι εκτιμά ότι σε αυτές μπορεί να έλθει πρώτο κόμμα και να ολοκληρώσει τον εκλογικό του θρίαμβο, αφού θα λάβει και το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικ

Keywords
Τυχαία Θέματα