Ομοβροντία δηλώσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα – Στο επίκεντρο του Eurogroup η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλα με δηλώσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει το συντομότερο στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Eurogroup τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για τη αποδόση των δύο δισ.
ευρώ. Στη συνεδρίαση λαμβάνει μέρος και ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν είχε το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Πολλή δουλειά μένει να γίνει ακόμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», σημείωσε ο Μ.Σαπέν υπενθυμίζοντας ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Συγκρατημένος, όπως πάντα, ο Β.Σόιμπλε λέει ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup σημείωσε ότι «κοινός στόχος είναι η αποφυγή ενός νέου δράματος. Η Κομισιόν είναι εδώ για να βοηθήσει. Χρειάζεται υλοποίηση του προγράμματος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα».

Ο κατάλογος αυτός, που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφορά μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στο επίκεντρο είναι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων, επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» κτλ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, το ορόσημο της 15ης Οκτωβρίου πρακτικά σημαίνει ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, η Βουλή θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων.

Θα ακολουθήσει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία θα «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ από τη δόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ του Αυγούστου, που αναβλήθηκε λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα