Ομιλία του Γ. Καμίνη στο δείπνο εργασίας των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξη της Ε.Ε

Τις θέσεις των EUROCITIES για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνεκτικής πολιτικής αστικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την εμπειρία της Αθήνας από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αστικής ανάπτυξης, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσία του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών φορέων αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο

τηςΆτυπης Συνόδου των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε για την πολιτική συνοχής, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα πολιτικής για την αστική ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το μέλλον των πόλεων αλλά το μέλλον της Ευρώπης σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο» και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές για να περισταλεί το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων, να μειωθεί η αστική φτώχεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση, αλλά και να ενισχυθεί η έρευνα και καινοτομία παράλληλα με την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε επείγουσες και πολύπλοκες αστικές προκλήσεις».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπειρία της Αθήνας, η οποία επλήγη από την κρίση, καθώς και στις περικοπές της τακτικής χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση. «Έπρεπε να βρούμε νέους τρόπους για την αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων. Αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα, το οποίο προβλέπει πρωτοβουλίες για την κοινωνική ένταξη, την έλλειψη στέγης, την κοινωνική και την κλασική επιχειρηματικότητα, δράσεις για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, το ψηφιακό θεματολόγιο για την Αθήνα και την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα επιτρέψει στην πόλη να προσεγγίσει τους ενεργούς πολίτες» είπε ο κ. Καμίνης και επισήμανε τον ρόλο και την ουσιαστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως του αρμόδιου Επιτρόπου, κ. Χαν.

Αναφέρθηκε στις θέσεις των EUROCITIES, του μεγαλύτερου δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων, δίνοντας έμφαση στον καλύτερο συντονισμό των πρωτοβουλιών της Ε.Ε που επηρεάζουν και που επιδιώκουν να αναπτύξουν τις πόλεις μας και σημείωσε ότι «ατζέντα της Ε.Ε για την αστική ανάπτυξη είναι μια ευκαιρία για να στηριχτεί στις πόλεις η επίτευξη έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για την Ευρώπη, προς όφελος όλων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε εκτενώς τις προτάσεις του EUROCITIES, όπως αποφασίστηκαν στην συνάντηση στις 17-18 Φεβρουαρίου και θα εξειδικευτούν από μια ειδική ομάδα, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μια εκτενή συζήτηση σχετικά με την ατζέντα της Ε.Ε για την αστική ανάπτυξη κατά την επόμενη συνεδρίασή της στη Βαρσοβία, στις 13-14 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα