Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Φοβερή εμφάνιση από τους Πειραιώτες

Γράφει ο Κωνσταντίνος ΚαραμάνογλουΤελειόφοιτος Sport Management

Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε χθες (24/11) την Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ για την 10η αγωνιστική της EuroLeague. Οι Πειραιώτες κέρδισαν το παιχνίδι με σκορ 89-72 και η τελική διαφορά (+17) αντικατοπτρίζει τη διαφορά των δύο ομάδων. Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός

(5η θέση) βρίσκεται με έξι νίκες μαζί με τον Παναθηναϊκό (4η θέση) και τη Μονακό (6η θέση) και για την ακριβή κατάταξή τους μετρά η διαφορά πόντων.

Η Ζαλγκίρις μετά την ήττα της έπεσε περισσότερο στη βαθμολογία (14η θέση) και βρίσκεται μαζί με τις Μιλάνο, Παρτιζάν και Μπάγερν, όλες με 4 νίκες και 6 ήττες.

MVP του αγώνα

Ο Αμερικάνος Κάναν ξεκίνησε άσχημα το πρώτο μέρος και ήταν “άσφαιρος”. Μετά όμως την ανάπαυλα ήταν το βαρύ πυροβολικό του Ολυμπιακού. Τα έβαλε όλα και τελείωσε από νωρίς το παιχνίδι, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Γιώργο Μπαρτζώκα να κάνει την απαραίτητη διαχείριση στο δεύτερο μέρος. Ο 32χρονος γκαρντ έμεινε στο παρκέ 27’57” και κατάφερε να βάλει 25 πόντους (με 4/6 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 5/5 βολές), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 μπλοκ, κάνοντας το δεύτερο ρεκόρ καριέρας και μάλιστα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ακολούθησε ο συμπατριώτης του Πίτερς που έβαλε 22 πόντους, είχε 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ στην χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού.

Το παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με εξαιρετικό τρόπο στην άμυνα, ο Κίναν Έβανς υποχρεώθηκε σε τρία άσχημα σουτ στην εκκίνηση, αλλά η αστοχία από το τρίποντο δεν του επέτρεψε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το γεγονός. Το +3 (8-5 στο 5′) έγινε γρήγορα -4 (13-17 στο 9) ενόσω ο Λούκας Λεκαβίτσιους έκανε ζημιά μέσα από το πικ εν ρολ και οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να σημαδεύουν το σίδερο, από τα 6 μέτρα. Η ισοπαλία (19-19) στο φινάλε της πρώτης περιόδου μπορούσε πάντως να χαρακτηριστεί ως θετική για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, αν αναλογιστεί κανείς πως είχαν 1/7 σε εκείνο το σημείο.

Ο χαμηλός ρυθμός της αναμέτρησης έδειχνε πάντως να ευνοεί τη Ζάλγκιρις, η οποία ούτως ή άλλως επιδιώκει να πηγαίνει σε μεγάλες κατοχές και να σημαδεύει το low post. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν σε απόσταση βολής μέχρι το 15ο λεπτό (26-25), από εκεί και πέρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν σημαντικά. Με τρία εύστοχα περιφερειακά σουτ αρκούσαν για τους ερυθρόλευκους, ώστε να πατήσουν το γκάζι και να αποκτήσουν, πολύ γρήγορα, διψήφιο προβάδισμα, με το οποίο πήγαν μάλιστα στα αποδυτήρια (43-31). Κι όλα αυτά, δίχως να έχουν παίξει το “δικό τους μπάσκετ” επιθετικά στο πρώτο μέρος.

Οι δύο τελευταίοι περίοδοι

Μετά από τη διακοπή της ανάπαυλας, ήταν η σειρά του Κάναν να κάνει ζημιά στην αντίπαλη άμυνα. Με 3/3 τρίποντα σε μερικά λεπτά, ο 32χρονος γκαρντ ήταν η απάντηση σε κάθε ατομική προσπάθεια του Κίναν Έβανς, όπου πάλευε σχεδόν μόνος του, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να διατηρήσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να την ανεβάσει ακόμη περισσότερο στο φινάλε της τρίτης περιόδου (69-52), με το +17 να δίνει την ευκαιρία στον Γιώργο Μπαρτζώκα να κάνει την απαραίτητη διαχείριση. Το μείζον βέβαια για τον προπονητή του Ολυμπιακού ήταν πως οι παίκτες του παρέμεναν συνεπείς στην άμυνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γι’ αυτό κιόλας, το +17 (77-60 στο 34′) διατηρήθηκε μέχρι σχεδόν τα μισά του τελευταίου δεκαλέπτου. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να παίζουν με την ίδια ένταση στην άμυνα και να έχουν ανάλογα (υψηλά) ποσοστά στην επίθεση.

Στις κερκίδες του ΣΕΦ, παρακολούθησε τον αγώνα το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, Ναζ Μήτρου-Λονγκ, μαζί με την σύντροφό του.

Οι άλλοι χθεσινοί αγώνες:

Εφές – Παρτιζάν (100-94)

Ερυθρός Αστέρας – Μιλάνο (71-93)

Μπασκόνια – Μονακό (75-77)

Final #OlympiacosBC – Zalgiris 89-72 (40′) #EveryGameMatters #WeAreOlympiacos #TogetherWeFight #OLYZAL pic.twitter.com/nzvwCaHDIy

OLYMPIACOS BC (@Olympiacos_BC) November 24, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις, Φοβερή, Πειραιώτες,olybiakos – zalgkiris, foveri, peiraiotes