Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Αθήνας-Σκοπίων υπό τον Νίμιτς

Χθες αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Νέα Υόρκη με απώτερο στόχο την διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Ο Μάθιου Νίμιτς είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Ελλάδος, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, πρέσβη

Ζόραν Γιολέφσκι. Στις συναντήσεις αυτές ο κάθε πρέσβης παρουσίασε τις θέσεις που έχει κατά το σημερινό στάδιο η κυβέρνησή του για το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι «οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στο πως θα μπορούσε να προωθηθεί καλύτερα η σχετική διαδικασία κατά εποικοδομητικό τρόπο». Πρόσθεσε πως οι δύο πρεσβευτές του έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις τους είναι ειλικρινείς αναφορικά με την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε διακανονισμό κι επίσης ότι εκτιμούν πλήρως την διαδικασία που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται, πως η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1995 αναπτύσσει τις διαφορές που έχουν η Αθήνα και τα Σκόπια γύρω από το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ και δεσμεύει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των δύο χωρών για την συνέχιση των συνομιλιών.

Καταλήγοντας ο κ. Νίμιτς είπε: «Αναμένω από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να καταδείξουν την προσήλωσή τους στην διευθέτηση της διαφοράς τους προωθώντας με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις τους, την δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα