ΟΗΕ: 126 βιασμοί από στρατιώτες στο Κονγκό το Νοέμβριο

Τουλάχιστον 126 υποθέσεις βιασμού στο ανατολικό Κονγκό έχει καταγράψει το μήνα Νοέμβριο ο ΟΗΕ, στη διάρκεια της οπισθοχώρησης των δυνάμεων των ανταρτών του κινήματος Μ23.

"Εννιά στρατιώτες από τις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν συλληφθεί, οι δύο από αυτούς σε σχέση με βιασμούς και οι επτά για λεηλασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρκι.

Η Γκόμα, η μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Κονγκό, βρέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών για περισσότερο από μια εβδομάδα, προτού συμφωνήσουν να αποσυρθούν με αντάλλαγμα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οι οποίες προχωρούν με εξαιρετικά αργό ρυθμό, λόγω της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρει η ο ΟΗΕ, διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και πρόσθεσε πως θα επανεξετάσει την στήριξή του προς τις στρατιωτικές μονάδες.

Το Κονγκό απασχολεί ιδιαίτερα τον ΟΗΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο έλεγχος της Γκόμα από τους αντάρτες του Μ23, παρά τη μεγάλη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα