Οι ταινίες της εβδομάδας: Tα «Μανταρίνια» έχουν το ζουμί

Δέκα νέες ταινίες από σήμερα στους κινηματογράφους και είναι να απορεί κανείς αν θα καταφέρουν να βρουν το κοινό τους την ώρα που τα εισιτήρια έχουν, έτσι κι αλλιώς, καθοδική πορεία.

Μανταρίνια ****

(Mandariinid)
Εσθονία, 2014
Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάντζε
Παίζουν: Λέμπιτ Ούλφσακ, Ελμο Νουγκάνεν

Ενα σπουδαίο αντιπολεμικό φιλμ που δεν ρητορεύει κρύβεται ανάμεσα στις δέκα σημερινές πρεμιέρες. Στις αρχές της δεκαετίας

του ’90 μαίνεται ο πόλεμος της Αμπχαζίας, με τους Γεωργιανούς και τους Αμπχάζιους να αλληλοσκοτώνονται μέχρις εσχάτων. Ανάμεσα στα πυρά, οι μόνοι που παραμένουν στις εστίες τους προσπαθώντας να συγκεντρώσουν τη σοδειά των μανταρινιών είναι ο Ιβο και ο Μάργκους. Οταν ο Αχμεντ και ο Νίκο, που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, καταλήξουν βαριά τραυματισμένοι στο σπίτι του πρώτου, θα μάθουν να ζουν με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον και θα συνειδητοποιήσουν ότι τελικά δεν έχουν και πολλά να χωρίσουν.

Τα «Μανταρίνια» τιμήθηκαν με υποψηφιότητα για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και δεν ήταν καθόλου τυχαίο αυτό, καθώς πρόκειται για φιλμ που μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά του μεταδίδει σπουδαία μηνύματα. Η εξέλιξη των χαρακτήρων σε «εγκλωβίζει» στο δικό τους κόσμο και σε κάνει να κατανοείς την αγωνία τους μπροστά στο θάνατο, ενώ η ανασύσταση του ερειπωμένου χωριού και τα γοητευτικά πλάνα στη φύση είναι σχεδόν μια ταινία από μόνα τους.

Με την πρώτη ματιά ***
(Ηoje eu quero voltar sozinho)
Βραζιλία, 2014
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Ριμπέιρο
Παίζουν: Γκιγιέρμε Λόμπο, Φάμπιο Αουντι

Ακόμη μια ταινία που με απλά υλικά και βασισμένη στις ερμηνείες και το σενάριο που πατάει γερά τα πόδια του στην πραγματικότητα και δεν γίνεται υπερφίαλο κάνει την έκπληξη στο φορτωμένο κινηματογραφικό πεδίο. Ολο το θέμα είναι η σεξουαλική αφύπνιση δεκαπεντάχρονων παιδιών που δειλιάζουν, αλλά τελικά βρίσκουν το δρόμο τους. Το σενάριο δεν πέφτει σε καμία παγίδα, κάτι που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει στα χέρια άλλων δημιουργών προερχόμενων από κατεστημένες κινηματογραφικές βιομηχανίες. Τα παιδιά μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας με όλους τους πόρους τους σώματός τους, έχοντας περάσει στις ερμηνείες τους ψήγματα του εαυτού τους που αναζητά, αμφιβάλλει, αντιδρά, θυμώνει, αγαπά και βρίσκει την ευτυχία όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.

Η Χώρα τού Αύριο **
(Tomorrowland)
ΗΠΑ, 2015
Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ
Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπριτ Ρόμπερτσον

Η ανήσυχη έφηβη Κέισι βρίσκει έναν τρόπο να μεταφερθεί στη Χώρα τού Αύριο, όπου τα πάντα είναι αρμονικά πλασμένα. Εξω από αυτήν, όμως, ο κόσμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει και ο μόνος σύμμαχός της στη σωτηρία του είναι ένας επίσης ανήσυχος εφευρέτης, ο Φρανκ. Με καλλιτεχνικούς όρους η «Χώρα τού Αύριο» είναι καλοφτιαγμένη, με ερμηνείες προσγειωμένες και δουλεμένα εφέ. Ομως θέλει προσπάθεια να χωνέψεις ότι τη στιγμή που ο κόσμος χάνεται με κύριους υπαίτιους τους γνωστούς Γολιάθ, αρκεί ένας Δαβίδ με θέληση για να αποτρέψει την καταστροφή.

Τρελή αγάπη **
(Amour fou)
Αυστρία, 2014
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ
Παίζουν: Κρίστιαν Φρίντελ, Μπίρτε Σνέινκ

Τα κάδρα της Χάουσνερ είναι χωρίς αμφιβολία σαν πίνακες ζωγραφικής με εξαιρετικές λεπτομέρειες, γεωμετρικά υπολογισμένα και εύστοχα φωτισμένα. Κι αν ο στόχος ήταν η απόπειρα σαρκασμού αυτού που λέμε «πεθαίνω από έρωτα», τότε ο στόχος επετεύχθη κυρίως χάρη στην ερμηνεία του Κρίστιαν Φρίντελ, ο οποίος με ανέκφραστο πρόσωπο απευθύνει τα εξωφρενικά του σχέδια στις γυναίκες από τις οποίες έλκεται, τη στιγμή που γύρω του συμβαίνουν σοβαρά γεγονότα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικοπολιτικό.

Καυτή καταδίωξη **
(Hot pursuit)
ΗΠΑ, 2015
Σκηνοθεσία: Αν Φλέτσερ
Παίζουν: Ρις Γουίδερσπουν, Σοφία Βεργκάρα

Πάσχει από εμπνεύσεις η «Καυτή καταδίωξη» και δεν καταφέρνει να κάνει τη διαφορά στις κωμωδίες της σεζόν. Η Ρις Γουίδερσπουν και η Σοφία Βεργκάρα βρίσκουν χημεία, αν και αταίριαστες, και ιδίως η πρώτη καταφέρνει να δικαιολογήσει, σε μικρό βαθμό, την ύπαρξη αυτής της ταινίας.

Θέλεις ή δε θέλεις; **
(Tu veux ou tu veux pas?)
Γαλλία, 2014
Σκηνοθεσία: Τόνι Μάρσαλ
Παίζουν: Σοφί Μαρσό, Πατρίκ Μπρουέλ

Προβλέψιμη κομεντί κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Σοφί Μαρσό για να μας δείξει ότι πλησιάζοντας τα πενήντα παραμένει πειρασμός.

Επίσης προβάλλονται:

Αποχαιρετισμός στη γλώσσα * Δοκίμιο του Ζαν Λικ Γκοντάρ ατάκτως ερριμμένο.

Ο νόμος της σιωπής. Του Τζούλιους Εϊβερι, με τον Γιούαν Μακγκρέγκορ να υποδύεται τον πιο επικίνδυνο κατάδικο στην Αυστραλία που αποδρά χάρη στη βοήθεια ενός 19χρονου.

Το πνεύμα του κακού. Ταινία τρόμου του Γκιλ Κέναν με μια οικογένεια που καταδιώκεται από τα πνεύματα του καινούργιου της σπιτιού.

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε. Του Φέλιξ Χέρνγκρεν. Ο Αλαν Κάρσον έχει αναστατώσει τα πάντα στον αιώνα που πέρασε και τώρα ετοιμάζεται να το επαναλάβει.

Keywords
Τυχαία Θέματα