Οι πρώτες συζητήσεις Τραμπ- Ο.Η.Ε. για τον πόλεμο στη Συρία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, θα συναντηθεί με την ομάδα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με σκοπό τη συζήτηση γύρω από τον εξαετή πόλεμο στη Συρία που έχει ξεκληρίσει λαούς και οικογένειες.

Ο ντε Μιστούρα διορίστηκε μετά την παραίτηση του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και του ειδικού απεσταλμένου Λαχντάρ Μπραχίμι από τις συνομιλίες, που απελπίστηκαν από τις πολιτικές που δεν σταματούσαν

τον πόλεμο, ενώ από το 2014 έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξουν «ειρηνικές» συζητήσεις σχετικά με το θέμα της εμπόλεμης Συρίας.

«Το σχέδιο είναι να συναντήσω κάποια άτομα γύρω από την ομάδα του προέδρου Τραμπ», είπε την Πέμπτη ο ντε Μιστούρα μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις θα κανονιστούν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Όσο για τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναντηθεί, ο ντε Μιστούρα δεν ήθελε να δώσει πληροφορίες. Αρκέστηκε μόνο στο να αναφέρει πως έχει συγκεντρώσει κάποιες ιδέες και έχει ένα πλάνο που θα παρουσιάσει στην ομάδα του νεοεκλεγέντος Τραμπ, σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να συμμαχήσουν κατά της τρομοκρατίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών και είπε ότι θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Τρίτη.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι ελπίδες για την λήξη του τόσο σκληρού πολέμου, στηρίζονται σε μια συνεργασία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και ως τώρα ο Τραμπ δεν είχε γνωστοποιήσει την πολιτική του κατά του Ισλαμικού Κράτους με σαφήνεια, αν η προεκλογική του υπόσχεση περί επίθεσης στο ΙΚ με την βοήθεια της Μόσχας γίνει πραγματικότητα, ο πόλεμος ίσως σταματήσει.

Ο Ισπανός πρέσβης στον ΟΗΕ Ρομάν Ογιαρσούν Μαρκέσι, πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Δεκέμβριο, είπε την Πέμπτη πως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε τη ρωσική ανακοίνωση ότι ο συριακός στρατός είχε σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του ο ντε Μιστούρα είπε πως «Δεν λάβαμε καμία πληροφορία από τη ρωσική ανακοίνωση για το πόσο καιρό θα κρατήσει», εννοώντας την εκεχειρία.

«Ως ένα βαθμό επέμεινα, ότι τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή είτε να κοιτάξουμε σοβαρά μια πιθανή ανανέωση της διερεύνησης για το πώς μπορούμε να διεξαγάγουμε πολιτικές συνομιλίες, είτε θα χρειαστεί να φύγουμε με την εντύπωση – που δεν θέλει κανείς – ότι υπάρχει μόνο μια στρατιωτική νίκη ή στρατιωτική λύση», είπε για τη συνάντηση του Συμβουλίου.

Το άρθρο Οι πρώτες συζητήσεις Τραμπ- Ο.Η.Ε. για τον πόλεμο στη Συρία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα