Οι οδηγίες που δίνει η ΠΟΜΙΔΑ για όταν δεν πληρώνει ο ενοικιαστής…

Οδηγίες σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις ή και πλήρης άρνηση καταβολής των μισθωμάτων για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Το πρώτο που επισημαίνει είναι ο τρόπος και ο χρόνος που ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο γεγονός, ιδιαίτερα αν βρίσκεται αντιμέτωπος με συστηματικούς κακοπληρωτές, γιατί κάθε καθυστέρηση και κάθε λάθος είναι εις βάρος του, αφού τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλομένων μισθωμάτων.

Νομικά υπάρχουν τρεις τρόποι

που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, αν καταφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο:

Καταγγελία της μίσθωσης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα,Αγωγή αποβολής λόγω δυστροπίας σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καιΈκδοση διαταγής απόδοσης μίσθιου, χωρίς διεξαγωγή δίκης, με ταυτόχρονη διεκδίκηση ή όχι και των οφειλομένων μισθωμάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε σε νόμο για τη «Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της», επτά σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία «διαταγής απόδοσης μισθίου», οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και κρίσιμες στην αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, γιατί συντομεύουν και απλοποιούν την σχετική διαδικασία. Ο εκμισθωτής, πλέον, μπορεί μεταξύ άλλων, να ζητήσει με ειδικό αίτημα, να υποχρεωθεί ο μισθωτής να του καταβάλλει και τα ανεξόφλητα ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Στην περίπτωση που υπάρχουν και ζημιές στο μίσθιο για τις οποίες ο ιδιοκτήτης ζητά αποζημίωση, τότε απαιτείται ειδικό αίτημα στο Δικαστήριο.

Επίσης, αν μετά την έξωση του, ο ενοικιαστής έχει εγκαταλείψει κινητά αντικείμενά του και ο ιδιοκτήτης έχει οριστεί υποχρεωτικά από το δικαστικό επιμελητή ως μεσεγγυούχος και υπόχρεος για τη φύλαξή τους, όπως προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να κινηθεί με… νέα δικαστική διαδικασία για την εκποίηση των πραγμάτων αυτών με πλειστηριασμό. Ωστόσο μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, η ευθύνη του εκμισθωτή ως μεσεγγυούχου για τη φύλαξη των κινητών πραγμάτων του ενοικιαστή του, να παραγράφεται μετά από έξι μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα