Οι καθυστερήσεις φέρνουν αποζημιώσεις

Σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου -βάση ευρωπαϊκών και εθνικών κανονισμών- θα τεθούν αποζημιώσεις -σε περιπτώσεις καθυστερήσεων- οι οποίες θα ισχύουν ως εξής:

25% του κομίστρου για καθυστέρηση 60 έως 119 λεπτών,50% του κομίστρου για καθυστέρηση 120 έως 179 λεπτών &100% του κομίστρου για καθυστέρηση 180 λεπτών και άνω.

Σε ορισμένες γραμμές ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.

Οι ανωτέρω αποζημιώσεις προβλέπεται να χορηγούνται υπό την μορφή ‘εκπτωτικού κουπονιού’, για το κόμιστρο που κατέβαλλε ο επιβάτης και θα πρέπει να ζητηθούν εντός μήνα από την ημερομηνία ταξιδιού, με ισχύ

6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή για τα ειδικά εκπτωτικά εισιτήρια αξίας 9 € [απλής διαδρομής, Β’ θέσης], τα οποία εκδίδονται μέσω διαδικτύου, για ορισμένες αμαξοστοιχίες.

Ακόμη σύμφωνα με τα δικαιώματα των επιβατών:

Ο ταξιδιώτης που κατέχει έγκυρο τίτλο μεταφοράς και δεν μπόρεσε -σύμφωνα με το δρομολόγιο- να αρχίσει ή να συνεχίσει το ταξίδι του επειδή:

α. καταργήθηκε η αμαξοστοιχία σε ολόκληρη τη διαδρομή ή μέρος αυτής,

β. καταργήθηκε η αμαξοστοιχία που ανταποκρινόταν με αυτήν που ταξίδευε αρχικά σε ολόκληρη την διαδρομή ή μέρος αυτής, εφ’ όσον προβλέπεται στα εγχειρίδια κυκλοφορίας ανταπόκριση και όχι απλώς δυνατότητα αλλαγής αμαξοστοιχίας. [Ως κατάργηση θεωρείται και η καθυστέρηση -πλέον- των 3 ωρών.],

γ. καθυστέρησε η αμαξοστοιχία, με συνέπεια να μην εξασφαλίζεται η ανταπόκρισή της, εφ’ όσον προβλέπεται στα εγχειρίδια κυκλοφορίας ανταπόκριση και όχι απλώς δυνατότητα αλλαγής αμαξοστοιχίας,

δ. υπήρξε ολική διακοπή της υπηρεσίας [απεργία, θεομηνία κ.λπ.] &

ε. δεν υπήρχε στη διάθεσή του θέση αντίστοιχη του εισιτηρίου του,

τότε έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

(1). Να αναχωρήσει ή να συνεχίσει το ταξίδι του, εφ’ όσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, με άλλη αμαξοστοιχία μέσω της ίδιας ή άλλης διαδρομής, έστω κι αν η αμαξοστοιχία αυτή είναι ανώτερης κατηγορίας και σε θέση ανώτερης κατηγορίας, χωρίς καμμία πρόσθετη επιβάρυνση ή σε αμαξοστοιχία ή θέση κατώτερης κατηγορίας, με επιστροφή της διαφοράς τιμής που υπάρχει. Επίσης, έχει την δυνατότητα να αναβάλει το ταξίδι του για άλλη ημερομηνία, οπότε ο τίτλος μεταφοράς παρατείνεται κανονικά.

Σε περίπτωση διακοπής της Υπηρεσίας η ισχύς των εισιτηρίων, παρατείνεται για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή. Η παράταση πραγματοποιείται από το αρμόδιο προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή ελλείψει αυτού, από τον ‘Σταθμάρχη Υπηρεσίας’ στους σταθμούς ή τον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας -κατά περίπτωση- με την χορήγηση ειδικού σημειώματος.

(2). Να επιστρέψει, αν έχει γίνει έναρξη του ταξιδίου του, στο Σταθμό αφετηρίας με την πρώτη κατάλληλη αμαξοστοιχία, χωρίς καταβολή κομίστρου στο τμήμα αυτό και να αξιώσει την επιστροφή ολόκληρου του αντιτίμου του εισιτηρίου που έχει καταβάλει.

(3). Να παραιτηθεί της έναρξης ή της συνέχισης του ταξιδίου του και να αξιώσει την επιστροφή του αντιτίμου του τίτλου μεταφοράς που δεν χρησιμοποίησε

Keywords
Τυχαία Θέματα