Οι ΗΠΑ σε ρόλο «Μεγάλου Αδερφού»

Όλο και περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα παρακολούθησης άλλων χωρών από τις ΗΠΑ βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γκλεν Γρίνγουολντ, ο οποίος ήταν ο συντάκτης των δημοσιευμάτων του Guardian, που βασίζονταν στο υλικό του πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, η κατασκοπία

των ΗΠΑ αφορούσε και όλες τις χώρες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ολες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την παρέμβασή του σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βραζιλία.

«Πολλές λατινοαμερικανικές συναντήσεις», ανάμεσά τους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και «οι συνομιλίες για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παρακολουθούνταν», σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το παγκόσμιο σύστημα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.

Παρακολουθήσεις και σε Γαλλία-Μεξικό

Αναφερόμενος στις χθεσινές αποκαλύψεις της Le Monde σχετικά με την παρακολούθηση από την NSA εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών στη Γαλλία, καθώς και των emails του προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι η γαλλική εφημερίδα είχε από καιρό στα χέρια της αυτές τις πληροφορίες και τις δημοσίευσε πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παρίσι.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Εντουαρντ Σνόουντεν και έχει στην κατοχή του στοιχεία για τον αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων, θα αφιερωθεί, μετά την παραίτησή του από την βρετανική εφημερίδα, στη δημιουργία ενημερωτικού ιστότοπου με χρηματοδότηση του ιδρυτή του eBay Πιερ Ομιντιάρ.

Τα είπαν Ολάντ-Ομπάμα για τις παρακολουθήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από τις αποκαλύψεις της Le Monde για τις παρακολουθήσεις συνομιλιών των γάλλων πολιτών.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο- μερικές από τις οποίες έχουν διαστρεβλώσει τις δραστηριότητές μας, ενώ μερικές άλλες έχουν εγείρει εύλογα ερωτήματα στους φίλους και τους συμμάχους μας σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνατότητες», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος (Ομπάμα) κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει την επανεξέταση των τρόπων που συλλέγουμε πληροφορίες, έτσι ώστε να ισορροπηθούν σωστά οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και των συμμάχων μας με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου» συνεχίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα πρέπει να συνεχίσουν τη συζήτηση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα