Οι έξυπνοι και οι εξυπνάκηδες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Ευτυχίας Παπούλια

Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί.

Anatole France, Γάλλος συγγραφέας

1η του Σεπτεμβρίου , βρισκόμουν στην αποβάθρα του τρένου και είχα στηθεί στην ουρά ώστε να βγάλω τη μηνιαία κάρτα που χρειάζομαι ώστε να εξυπηρετούμαι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς

που παρά το συνωστισμό, τη δυσωδία και τον εκνευρισμό που προκαλεί η έλλειψη παιδείας πολλών, με αφήνουν χρόνια τώρα έξω από το χώρο εργασίας μου, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Βιαζόμουν πολύ, αλλά προτίμησα να καθυστερήσω παρά να με τσακώσει κάποιος ελεγκτής χωρίς εισιτήριο από τη στιγμή που εργάζομαι και ανήκω στη «χτυπημένη» γενιά που ορκίστηκε να βάλει τέλος στη διαφθορά. 1η του μήνα βλέπετε, είναι γνωστό πως σε περιμένουν στις γωνίες και δεν τη χαρίζουν σε κανέναν. Μέχρι κι οι κατά κατ’ επανάληψη ανυπάκουοι του νόμου , τις πρώτες μέρες του μήνα υποθέτει κανείς πως θα ακυρώνουν κανονικά το εισιτήριο τους.

Κι όμως. Κατεβαίνοντας στο μετρό του Ευαγγελισμού, στρατιές ελεγκτών είχαν βγάλει τα μπλοκάκια τους και έγραφαν ασταμάτητα τους αν μη τι άλλο προκλητικούς πολίτες, που δε φιλοτιμήθηκαν να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους την πρώτη μέρα του μήνα που ο έλεγχος είναι δεδομένος. Πιστοί στην ιδεολογία κινημάτων «δεν πληρώνω τίποτα» από τη μία, ζητώντας όμως από την άλλη την πάταξη της φοροδιαφυγής, την τήρηση των νόμων από όλους και ένα δίκαιο κοινωνικά κράτος . Αρκετοί ήταν αυτοί φυσικά, που επιτέθηκαν λεκτικά σε όσους έκαναν αυτή τη βρώμικη δουλειά, με τους τελευταίους να προσπαθούν να εξηγήσουν πως κάνουν απλώς μία δίκαιη εργασία για να μην οξυνθούν οι αντιδράσεις όσων έπρεπε τώρα να υποστούν τις συνέπειες, πληρώνοντας πολύ παραπάνω από την αξία ενός εισιτηρίου. Έπρεπε δηλαδή ένας σωστός και καλός ελεγκτής, να συνεχίσει την παρανομία αφήνοντας ελεύθερο τον κάθε «πιο έξυπνο» από τους υπόλοιπους που φροντίζουν να μην είναι πια μέρος ενός συστήματος που κλέβει, παρανομεί, ζει εις βάρος των άλλων.

Όλοι θυμόμαστε τα καλά παιδιά με τις κουκούλες που ξυλοκόπησαν τον περασμένο Δεκέμβρη τρεις ελεγκτές στέλνοντας τους στο νοσοκομείο αλλά και τις απειλές εις βάρος των τριών ελεγκτριών τον Απρίλη με κάποιους αναρχικούς να έχουν εντοπίσει τις διευθύνσεις τους και να έχουν γράψει με σπρέι στους τοίχους των πολυκατοικιών που διέμεναν τα ονόματα τους, προτρέποντας τη γειτονιά να συμπεριφερθεί καταλλήλως σε όποιον αναλαμβάνει να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Οι αναρχικοί, νοοτροπίας παρόμοιας με τους «δεν πληρώνω» που τάσσεται δήθεν στο πλευρό όσων παλεύουν για την επιβίωση τους, διατηρούν μία «λογική» που προστάζει να βγάζουμε γλώσσα, να απειλούμε και να σηκώνουμε χέρι σε όποιον κάνει μια δουλειά υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων στην κοινωνία , ξεχνώντας πως κι αυτός θέλει να επιβιώσει!

Την επόμενη ημέρα εντωμεταξύ, γίνεται ντόρος γύρω από την κοπέλα στη Θεσσαλονίκη που πιάστηκε στα χέρια με τον ελεγκτή και ύστερα από την ήδη υπερβολική αντίδραση της σκαρφάλωσε στο παράθυρο του λεωφορείου με κίνδυνο της ζωής της , προκειμένου να τον εκβιάσει και να ξεχαστεί η παρανομία της. Όλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το «βολεμένο» όπως αποκάλεσαν υπάλληλο που συμπεριφέρεται μαζί με τους ομοίους του σαν το κακό αστυνομικό που κάνει κατάχρηση εξουσίας και χρησιμοποιεί οποιαδήποτε μορφή βίας για ένα εισιτήριο που κοστίζει μόλις 1,40 ευρώ. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε , ακούγεται η φράση μιας κοπέλας που με απόγνωση φωνάζει «Τόση βία για ένα εισιτήριο, τόση βία για ένα ευρώ»!

Η φράση αυτή τα λέει όλα. Το ποσό δεν είναι μικρό μόνο για αυτόν που ελέγχει ή για το ίδιο το κράτος που το ζητά, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες, που παραδόξως δεν το αντιμετωπίζουν σα μικρό όταν χρειάζεται να το καταβάλουν, αλλά μόνο όταν χρειάζεται να δικαιολογήσουν την παρανομία τους. Είναι λίγο οξύμωρο λοιπόν, να εκμεταλλεύονται κάποιοι τη χαμηλή οικονομική αξία της υποταγής στο νόμο προκειμένου να κατηγορούν τη μεγαλύτερη αξία της συνέπειας που επιφέρει η παρανομία τους. Μιας παρανομίας που γίνεται επί σειρά ετών λόγω μιας νοοτροπίας του «ό,τι κλέψουμε» κι όχι της αδυναμίας μας να είμαστε εντάξει απέναντι στο νόμο και που είναι υπεύθυνη για τη βία που βιώνουμε σήμερα, με πολλούς να στερούνται εργασίας, να γίνονται φτωχότεροι, να μένουν στο δρόμο.

Η βία λοιπόν που ειπώθηκε πως χρησιμοποίησε ο ελεγκτής, δεν είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τη βία της κοπέλας απέναντι στα καθήκοντα της αλλά και στους συμπολίτες της που με τους ίδιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους δεν επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της φοροδιαφυγής, της αδιαφορίας απέναντι σε ένα σαθρό σύστημα που κατά τα άλλα θέλουμε να αλλάξει.

Πολλοί μίλησαν για την οικονομική κρίση που ευθύνεται για την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν το εισιτήριο τους, κάτι τέτοιο όμως δεν ευσταθεί διότι η κυβέρνηση φρόντισε να παρέχει δωρεάν κάρτα για όσους δεν εργάζονται ή για τις ευπαθείς ομάδες, διαφορετικά θα χρειαστεί να δώσουμε από το μισθό μας 15 ή 30 ευρώ ώστε να απολαμβάνουμε τα μέσα που πολλές φορές μοιάζουν πιο γρήγορα και πιο εξυπηρετικά από το ίδιο το αυτοκίνητο. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που δε μπορούν πραγματικά να πληρώσουν και δεν τους προστατεύει το κράτος; Ακόμη όμως κι αυτή η κατηγορία , από τη στιγμή που δε δύναται να δώσει αυτά τα χρήματα, ας μη χρησιμοποιήσει τα μέσα καθώς με αυτή τη λογική δικαιολογούμε και αυτόν που επειδή πεινάει προτίμησε να κλέψει αντί να χτυπήσει δέκα πόρτες για να ζητήσει φαγητό.

Το ίδιο ισχύει και για τους καταστηματάρχες που παρά τα τσουχτερά πρόστιμα και τις επιδρομές των εφοριακών, εξακολουθούν να μην κόβουν αποδείξεις φέρνοντας τον πελάτη στην αμήχανη στιγμή να τη ζητήσει για να δεχθεί το βλέμμα που τον χαρακτηρίζει γερμανοτσολιά, κακό, ανθέλληνα που δε σκέφτεται τον μικροεπιχειρηματία που τα δίνει όλα στους φόρους! Ο ίδιος όμως ο καταστηματάρχης ζητά από τους προμηθευτές τα τιμολόγια για να δικαιολογήσει τα οικονομικά του κι ύστερα ποντάρει στο «έλα μωρέ» του πελάτη που αν αύριο θελήσει να ανοίξει κάποια επιχείρηση ας μην ξεχάσει πως θα έχει μερίδιο ευθύνης για την ενδεχόμενη καταστροφή της.

Η μη πάταξη της φοροδιαφυγής , αλλά αντίθετα η διόγκωση της , δημιουργεί στέρηση εσόδων στο κράτος για την αντιμετώπιση της οποίας δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος , αυτός των μνημονίων και των εξοντωτικών μέτρων που καθόλου δε μας αρέσουν. Στέρηση εσόδων στο κράτος, στέρηση εσόδων στην τσέπη μας. Κι αν επιμένουμε να είμαστε παράνομοι από άποψη, ας υποστηρίζουμε την παρανομία μας με το κεφάλι όρθιο. Όχι με κουκούλες, όχι σκαρφαλωμένοι στα παράθυρα των λεωφορείων.

Το άρθρο Οι έξυπνοι και οι εξυπνάκηδες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα