Οι διοικητικοί «στα κάγκελα»

Δυναμικό αποδεικνύεται το μέτωπο των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τον υπουργό Παιδείας να προσφεύγει ξανά στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας.

Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης και του Πολυτεχνείου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση

στις πύλες όταν συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν σε καθηγητές και φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου και σε τηλεοπτικά συνεργεία να τραβήξουν.

Απόφαση για να ανοίξει η Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Ανοίγει σήμερα Τρίτη (19/11) ύστερα από απόφαση των φοιτητών της, η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η γενική συνέλευση της Σχολής, αποφάσισε να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Πρόκειται για μια πολυπληθή σχολή στο Ίδρυμα, που τελούσε υπό κατάληψη.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό επιθυμεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Το ταχύτερο δυνατό, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», ζητάει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Τι θα γίνει με το εξάμηνο

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ζήτησε επίσης διάλογο με τον κ. Αρβανιτόπουλο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αι να μην χαθεί το εξάμηνο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Πελεγρίνης επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το αδιέξοδο στο υπουργείο.

«Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν εφόσον το υπουργείο δεχθεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το αδιέξοδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να σωθεί το εξάμηνο».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι καθηγητές δεν πρόκειται να διδάξουν υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. «Που βρισκόμαστε; Στη δικτατορία; Θα λύσουν τις διαφορές μας οι αστυνομικές δυνάμεις και τα δικαστήρια;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πελεγρίνης παραδέχθηκε ότι οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες και ζήτησε συγγνώμη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Καταγγελίες για τις λίστες του ΑΣΕΠ

Οι τόνοι ανέβηκαν τη Δευτέρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας από το ΑΣΕΠ και τις πρώτης πρόχειρης μοριοδότησής τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους προσωρινούς καταλόγους του ΑΣΕΠ για την μοριοδότηση δεν έχουν περιληφθεί κάποιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία διαθεσιμότητας.

Ειδικότερα, στο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την αντιπρύτανή Τόνια Μοροπούλου, περίπου 30 άτομα από εκείνα που είχαν απογραφεί κανονικά δεν αναφέρονται στις λίστες του ΑΣΕΠ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρόεδρος τη Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης αναφέρει ότι αποχωρούν οι 13 από τους 17 υπαλλήλους της Σχολής, «και μάλιστα οι καλύτεροι».

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

«Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Παιδείας.

Απειλές για επέμβαση της αστυνομίας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά την απειλή για επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις προειδοποιήσεις για επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε τα δικαστήρια, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Παράλληλα, το υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για την απώλεια του εξαμήνου, ενώ καλεί φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους σημειώνοντας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά υπεύθυνη για το αδιέξοδο η κυβέρνηση
«Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δε σκέψη τους να λύσουν το θέμα με τα ΜΑΤ και τη βία θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα