Οι διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα – Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας

Η «Αττική freepress» έχει στα χέρια της μια άκρως σημαντική έκθεση των αρχών για τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας. Είναι το έγκλημα, που λόγω του διασυνοριακού του χαρακτήρα αποκτά ρίζες στον κοινωνικό ιστό και κάποιες φορές, κάποιες χώρες, τις απειλεί και με αποσταθεροποίηση των βασικών τους δομών.

Το οργανωμένο έγκλημα, που ορίζεται από το πολυάριθμο των μελών κάθε ομάδας, τη διάρκεια στον χρόνο, τους διακριτούς ρόλους των μελών του (αρχηγός, υπαρχηγός, μέλη με προκαθορισμένους ρόλους για την διάπραξη του εγκλήματος), την εθνοτική συνοχή και τα πεδία

δράσης του, κυρίως επεκτείνεται στους παρακάτω επί μέρους τομείς: Την παράνομη διακίνηση μεταναστών, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, την εμπορία ανθρώπων, τους εκβιασμούς, τις αρπαγές, τις απάτες, την πλαστογραφία, το λαθρεμπόριο, την παραχάραξη νομισμάτων και το εμπόριο πολιτιστικών προϊόντων, που αποκτά μεγάλη σημασία λόγω της πολύκροτης υπόθεσης της Αμφίπολης, από την οποία τόσα περιμένει η χώρα.

Η «Αττική freepress», συντονισμένη κυρίως με τα άμεσα προβλήματα των πολιτών της Αττικής και των υπόλοιπων αστικών και μη περιοχών της χώρας, αρχίζει την παρουσίαση των πτυχών του οργανωμένου εγκλήματος από την ενότητα «Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας».Το σημειώνουν, άλλωστε, και οι συντάκτες της έκθεσης,οι οποίοι επί λέξει γράφουν: «Σε αντίθεση με τις λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, καθώς απειλούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, με συνέπεια ο πολίτης να νοιώθει πιο άμεση αυτή την απειλή, σε σχέση με αυτή που προέρχεται από εγκληματικές ομάδες, που π.χ. διακινούν ναρκωτικά ή όπλα».

Η έκθεση ξεκινά με μια ευχάριστη διαπίστωση: «Οι διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν με πλήθος σχετικών υποθέσεων, πλην όμως, οι περισσότερες από αυτές δεν σχετίζονταν με τη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων.Οι ληστείες και οι κλοπές, ως εγκληματική δραστηριότητα, διαπράττονται ως επί το πλείστον από μεμονωμένους δράστες ή μικρές εγκληματικές ομάδες, που δεν έχουν απαραίτητα τα χαρακτηριστικά των οργανωμένων ομάδων».

Συνεχίζουν, όμως, με μια ανησυχητική διαπίστωση, που πάμπολλοι πολίτες, ιδιοκτήτες σπιτιών, επιχειρήσεων και καταστημάτων παντός είδους την έχουν νιώσει κατά καιρούς και το μόνο που δεν τους απασχολεί εκείνη τη δύσκολη στιγμή είναι ο τρόπος διάρθρωσης των κακοποιών.Επισημαίνεται, όμως, ότι όσο πιο οργανωμένοι είναι οι κακοποιοί, τόσο χειρότερα τα πράγματα είναι για τους πολίτες σε αυτού του είδους τα αδικήματα.Και αυτή την πιθανότητα προσπαθεί, λέει η Αστυνομία, να απομακρύνει για να είναι ευκολότερο στη συνέχεια το έργο της εξουδετέρωσης πιο απλών ομάδων ήμεμονωμένων κακοποιών.Γίνεται λόγος για το τι προηγείται των διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών, καθώς και για τοπόσο μεθοδικά κινούνται οι ομάδες αυτές για να πετύχουν τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την αρπαγή χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Οι ρόλοι των μελών-Οι παρακολουθήσεις-Οι αυτοψίες-Οι τελικές επιθέσεις

Άλλοι από τη συμμορία αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τον στόχο και άλλοι να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τις καθημερινές συνήθειες των ενοίκων, να κάνουν…αυτοψίες, έως ότου δώσουν το σύνθημα για την τελική εισβολή. Ιδού πως περιγράφεται η όλη δραστηριότητα, που αγγίζει τους πολίτες. «Οι ανωτέρω εγκληματικές ομάδες συνήθως δρουν μεθοδικά, εντοπίζοντας αρχικά τον στόχο τους (οικία, κατάστημα, εγκατάσταση), ενώ στη συνέχεια τον παρακολουθούν, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνήθειες των ενοίκων ή των απασχολούμενων σε αυτόν.Αφού πραγματοποιήσουν σχετικές αυτοψίες, αποφασίζουν για τον χρόνο και τον τρόπο διάπραξης της κλοπής-διάρρηξης και εισέρχονται εντός αυτών συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα, αφαιρώντας αντικείμενα αξίας (χρήματα, τιμαλφή, μικροηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), ακόμα και οχήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε από τα θύματα χρήση αναισθητικού σπρέι από την πλευρά των δραστών».

Πως μια απλή διάρρηξη γίνεται… θρίλερ

Στο σημείο, αυτό και με δεδομένο ότι γίνεται λόγος για διαρρήξεις, εντοπίζονται και οι κίνδυνοι μετατροπής μια απλής διάρρηξης σε ένοπλη ληστεία. «Η διάπραξη μιας κλοπής-διάρρηξης», αναφέρουν οι αναλυτές, «μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ληστεία, αν τα θύματα αντιληφθούν τους δράστες της σε βάρος τους επίθεσης και οι τελευταίοι, αντί να τραπούν σε φυγή, τους ακινητοποιήσουν με τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας».Επίσης, στις περιπτώσεις που η διάπραξη του εγκλήματος δεν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο των δραστών, είναι πιθανή η κλιμάκωση του σε άλλο σοβαρότερο. Για παράδειγμα, η είσοδος σε μία οικία με σκοπό την κλοπή αντικειμένων, στην περίπτωση που οι δράστες γίνουν αντιληπτοί, μπορεί να εξελιχθεί σε ληστεία ή ακόμα και σε ανθρωποκτονία.

Στις… αποθήκες τα κλοπιμαία και από εκεί σε άλλες χώρες!

Σε κάθε περίπτωση, τα αντικείμενα που αφαιρούνται αποθηκεύονται σε χώρους, που βρίσκονται σε ασφαλείς τοποθεσίες τις οποίες επιλέγουν οι εγκληματικές ομάδες, είτε διοχετεύονται άμεσα στις χώρες προέλευσης των μελών τους προκειμένου να πωληθούν.Διαπιστώνεται στην έκθεση: «Όταν πρόκειται να προωθηθούν στο εξωτερικό, αυτό πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η μεταφορά με τουριστικά λεωφορεία!Τα χρηματικά κέρδη μεταφέρονται, επίσης, στο εξωτερικό με συγγενείς των δραστών ή μέσω εταιρειών διεθνών συναλλαγών».

Ομάδες από Αλβανία-Ρουμανία-Γεωργία

Οι εγκληματικές ομάδες από την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία που δρουν στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης στη δράση τους, καθώς καταφέρνουν να διαπράττουν μεγάλο αριθμό διαρρήξεων, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και να αφήνουν ίχνη.Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό γιατί αποτελεί τροχοπέδη στις εξιχνιάσεις των σχετικών αδικημάτων. Φέρνει στο νου από το αστυνομικό δελτίουπόθεση απίστευτη, που ξετυλίχθηκε πριν από λίγο καιρό σε επαρχιακή πόλη με δράστες Γεωργιανούς.

Το απίστευτο «μάθημα κατ’ οίκον» πάνω στις τεχνικές κλειδαριών!

Οι συγκεκριμένοι έχουν «προχωρήσει» πολύ στην κατασκευή και τον χειρισμό εργαλείων εκπόρθησης, ακόμη και θυρών ασφαλείας.Η Αστυνομία, στη διάρκειατων τότε ερευνών, και αφού έκανε τις συλλήψεις, πραγματοποίησε έφοδο στο διαμέρισμα του αρχηγού της σπείρας. Έμειναν στήλες άλατος οι αστυνομικοί, όταν είδαν μια αυτοσχέδια κατασκευή πίσω από την πόρτα του νοικιασμένου διαμερίσματος.Εκεί, πιασμένη με μια μέγγενη, είχε τοποθετηθεί μια κλειδαριά ασφαλείας, πάνω στην οποία ο «δάσκαλος» παρέδιδε «μαθήματα διάρρηξης» στους… μαθητές της συμμορίας!

Διαπιστώνεται ακόμη ότι μπροστά στην αλματώδη άνοδο των αδικημάτων αυτών των τελευταίων χρόνων, οι ενδιαφερόμενοι να προστατεύσουν την περιουσία τους πήραν σχετικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αριθμοί των αδικημάτων. Τα μέτρα ασφαλείας-συναγερμοί, κάμερες εσωτερικού κυκλώματος κ.λπ. έγιναν αιτία οι συμμορίες να αναβαθμίσουν την τεχνολογία τους και να γίνουν πιο ευρηματικές «για να αντεπεξέλθουν στα… πρόσθετα προβλήματα’.

Κακοποιοί από βαλκανικές χώρες

Από ποιούς αποτελούνται οι κατά καιρούς συμμορίες, που διαπράττουν είτε κλοπές-διαρρήξεις είτε ένοπλες ληστείες; Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αρκετοί ημεδαποί μετέχουν σε ανάλογες σπείρες και πολλές φορές σε μεικτού τύπου, οι αναλυτές επισημαίνουν για τη συγκεκριμένη πτυχή: «Οι ανωτέρω ομάδες απαρτίζονται, ως επί το πλείστον, από 3-10 άτομα και η δράση τους δεν εκτείνεται σε μεγάλα γεωγραφικά όρια.

Η κατάταξή τους μπορεί να γίνει με βάση την εθνοτική τους σύνθεση, η οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι ανομοιογενής. Τα περισσότερα μέλη τους προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, στις οποίες καταλήγει και ένα μεγάλο μέρος των κλαπέντων αντικειμένων και κερδών».

«Ειδίκευση» ανά χώρα προέλευσης!

Μεγαλύτερη δραστηριότητα, τόσο στη διάπραξη ληστειών, όσο και στη διάπραξη κλοπών, εμφανίζουν οι αντίστοιχες αλβανικές και ελληνικές ομάδες.Οι εγκληματικές ομάδες με μέλη από τη Ρουμανία επιδίδονται κυρίως σε κλοπές με διάρρηξη, που χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες για να διαπραχθούν, με τη δράση τους να εκτείνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες διαπράττουν κυρίως κλοπές σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας ως στόχο εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας, από τις οποίες αφαιρούν καλώδια χαλκού και μεταλλικά αντικείμενα. Στη συνέχεια περνούν στη Βουλγαρία, όπου τα πωλούν, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες τιμές αγοράς σε σχέση με την Ελλάδα!Μικρότερη δραστηριότητα παρουσιάζουν εγκληματικές ομάδες από τις λοιπές βαλκανικές χώρες, αλλά και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατά κανόνα, οι παραπάνω ομάδες, έχουν επίπεδη ή ημι-ιεραρχική δομή, ενώ διατηρούν διασυνδέσεις με τη χώρα καταγωγής τους.

Ένοπλες ληστείες

Ένα σημαντικό ποσοστό διαπράττεται από οργανωμένες συμμορίες. Στην πλειοψηφία τους διαπράττονται από άτομα, που έχουν παρελθόν σε σοβαρά αδικήματα, όπως κλοπές και ληστείες καταστημάτων, τραπεζών, ανθρωποκτονίες κ.λπ.Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στη μεθοδικότητα με την οποία δρουν και στον συντονισμό των ενεργειών τους, που δείχνει «επαγγελματισμό και σοβαρότητα». «Οι στόχοι», επισημαίνεται στην έκθεση, «παρακολουθούνται προσεκτικά πριν από την κάθε ενέργεια, ενώ ο τρόπος διαφυγής μετά την πράξη σχεδιάζεται μεθοδικά».

Άσκηση βίας από τις συμμορίες-Δεν διστάζουν να πυροβολούν κατά αστυνομικών-φρουρών τραπεζών

Οι εγκληματικές ομάδες, που διαπράττουν ληστείες, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση βίας προς τα θύματά τους, ως ένδειξη αποφασιστικότητας για την πραγματοποίηση των στόχων τους.Στην κακοποιό δραστηριότητα αυτή, σημαντικό ρόλο έχει ο βαρύς οπλισμός που συνήθως φέρουν (σ.σ. αυτόματα τύπου καλάσνικοφ, πιστόλια, χειροβομβίδες).Για να αποφύγουν την σύλληψη, δε διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών, φρουρών τραπεζών ή πολιτών, ακόμα και με ανθρωποκτόνο πρόθεση(σ.σ. Η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε εξάθρωση αρκετών τέτοιων συμμοριών).

Η τέλεση μιας ή περισσότερων ληστειών ξεκινά συνήθως από την κλοπή οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσα διαφυγής, και στη συνέχεια εγκαταλείπονται, αφού διαπραχθεί το έγκλημα. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι σε αρκετές ληστείες σε οικίες, οι δράστες αφαιρούν τα κλειδιά των οχημάτων των ενοίκων και αποχωρούν με αυτά. Ένα άλλο κεφάλαιο των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας αφορά τη ληστεία των χρηματαποστολών.

Οι… υπερπλήρεις φυλακές και πως επηρεάζουν το έγκλημα

Σημαντικοί παράγοντες, σύμφωνα με τους αναλυτές της έκθεσης περί Οργανωμένου Εγκλήματος και ειδικά περί Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, που επηρεάζουν τη δράση των εγκληματικών ομάδων, είναι:

• Η οικονομική κρίση, που ευνοεί, τόσο την ανάληψη εγκληματικής δράσης για την εξεύρεση οικονομικών πόρων, όσο και τη θυματοποίηση ως συνέπεια των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

• Η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ως συνέπεια την κατάργηση των τελωνειακών έλεγχων, που υπήρχαν κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η διοχέτευση στο εξωτερικό προϊόντων που προέρχονται από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες.

• Η λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων με τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων σ’ αυτά με αποτέλεσμα αρκετοί δράστες εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας να μην εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, με συνέπεια ο ποινικός κολασμός της πράξης τους να μην αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα της παράνομης δράσης τους.

Εκτιμήσεις των αναλυτών του οργανωμένου εγκλήματος

Η έκθεση-ανάλυση σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων, τα οποία «αγγίζουν» την καθημερινότητα του πολίτη, ολοκληρώνεται με τις εκτιμήσεις των μελετητών.Γράφουν: «Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας είναι εγκλήματα, για τα οποία η Κοινή Γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Η απειλή, που προέρχεται από τις εγκληματικές ομάδες οι οποίες διαπράττουν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπαρκτή.

Ειδικότερα για τις ληστείες, ο βαθμός απειλής των εγκληματικών ομάδων είναι υπαρκτός, χωρίς ενδείξεις εξέλιξης σε σοβαρό, καθώς συνήθως είναι ολιγομελείς, χωρίς διεθνή διάσταση και ιδιαίτερη εξειδίκευση, ενώ η σύλληψη μερικών μελών οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στην εξάρθρωσή τους και στον τερματισμό της δράσης τους.Η απειλή των εγκληματικών ομάδων που διαπράττουν κλοπές είναι, επίσης, υπαρκτή, με το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε σοβαρή για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς τα τελευταία έτη αναπτύσσεται και βελτιώνεται διαρκώς η δράση τους, αυξάνοντας παράλληλα τον βαθμό συμμετοχής τους στον συνολικό αριθμό των κλοπών, που διαπράττονται κάθε έτος».

Και η εκτίμηση των αναλυτών περί Οργανωμένου Εγκλήματος, καταλήγει: «Γενικά, εκτιμάται πως η δράση των εγκληματικών ομάδων, που εμπλέκονται στα Εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας, θα συνεχιστεί και στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση σύγχρονης τεχνογνωσίας την υιοθέτηση εξελιγμένης μεθοδολογίας, προς επίτευξη των εγκληματικών σκοπών τους».

Πίνακες εγκληματικότητας ανά αδίκημα-Α΄ Εξάμηνο 2014 Αττική

Για να σχηματίσει μια εικόνα ο αναγνώστης για το τι καταγγέλλεται ανά εξάμηνο από τους πολίτες της Αττικής σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, παρατίθενται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

Κλοπές-Διαρρήξεις

Κλοπές -Διαρρήξεις από ιχε. Καταγγελθείσες: 5.233. Εξιχνιάστηκαν: 325Κλοπές -Διαρρήξεις οικιών. Καταγγελθείσες: 6.319. Εξιχνιάστηκαν: 765Κλοπές -Διαρρήξεις καταστημάτων. Καταγγελθείσες: 2.131 Εξιχνιάστηκαν: 505Κλοπές -Διαρρήξεις σε συγκοινωνιακά μέσα. Καταγγελθείσες: 1.047. Εξιχνιάστηκαν: 60Κλοπές με αρπαγές τσαντών: Καταγγελθείσες: 478. Εξιχνιάστηκαν: 21

Ένοπλες ληστείες

Εντός οικιών. Καταγγέλθηκαν:281. Εξιχνιάστηκαν: 121.

Εντός καταστημάτων.Καταγγέλθηκαν: 89. Εξιχνιάστηκαν: 28.

Ληστείες με αρπαγή τσάντας.Καταγγέλθηκαν: 139. Εξιχνιάστηκαν:11.

Ληστείες σε οδηγούς ταξί.Καταγγέλθηκαν28. Εξιχνιάστηκαν: 20.

Ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων.Καταγγέλθηκαν: 31. Εξιχνιάστηκαν: 2.

Ληστείες σε Μίνι Μάρκετ. Καταγγέλθηκαν: 23. Εξιχνιάστηκαν: 16.

Ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Καταγγέλθηκαν: 40. Εξιχνιάστηκαν: 12.

Ληστείες σε Σούπερ Μάρκετ. Καταγγέλθηκαν: 45. Εξιχνιάστηκαν:16.

Σ.Σ. Στα επίσημα στοιχεία, στα οποία παρατηρείται μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, περιλαμβάνονται και αρκετές απόπειρες διάπραξης διαρρήξεων, κλοπών η ενόπλων ληστειών, οι οποίες αποσοβήθηκαν με σύλληψη των δραστών από τις εποχούμενες δυνάμεις (Ομάδα ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης κ.λπ).

Keywords
Τυχαία Θέματα