Οι αντιδράσεις από την τραγωδία στη Σάμο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες στη Σάμο. Κατηγορηματικά αντίθετος στην περίφραξη των συνόρων στην Ευρώπη αλλά και στις επαναπροωθήσεις δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής, καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ.
«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους (σ.σ η ανακοίνωση είχε εκδοθεί νωρίτερα

από τον τελευταίο απολογισμό), προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο» τονίζεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
«Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία ‘Ορίζοντας 2020’ προβλέπει 4.648 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος "περίφραξης" των συνόρων. Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019» προσθέτει.
ΔΗΜΑΡ
«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο με τουλάχιστον 22 νεκρούς μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, υπογραμμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα.»
«Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα