Οι αιτίες προκαλούν πόνο στο στήθος και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Η στηθάγχη είναι ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας στο στήθος (σφίξιμο, πίεση, πόνος, ιδιαίτερα πίσω από το στέρνο, ο οποίος ακτινοβολεί προς τον λαιμό, την κάτω γνάθο, τον βραχίονα, ακόμη και τη ράχη ή και τα δόντια), το οποίο παρουσιάζεται όταν υπάρχει μειωμένη παροχή οξυγόνου στην καρδιά μέσω του αίματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μειωμένη παροχή αίματος, οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, σαν αποτέλεσμα της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι ασθενείς επίσης μπορεί να υποφέρουν από δυσπεψία, αδυναμία, ιδρώτες, ναυτία και δύσπνοια.

Η στηθάγχη όπως αναφέρει το Υγείαonline.gr εμφανίζεται συνήθως κατά την διάρκεια έντονης σωματικής καταπόνησης, έντονου συναισθηματικού στρες, ή μετά από ένα βαρύ γεύμα, οπότε ο καρδιακός μυς απαιτεί περισσότερο οξυγόνο μέσω του αίματος, έναντι αυτού που μπορούν να προσφέρουν οι εστενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Η στηθάγχη διαρκεί συνήθως 1 έως 15 λεπτά και για να ανακουφισθεί ο άρρωστος, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αναπαυτική θέση ή να τοποθετηθεί κάτω από την γλώσσα του ένα δισκίο νιτρογλυκερίνης, το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτά, μειώνουν την απαίτηση του μυοκαρδίου για οξυγόνο, ανακουφίζοντας τον ασθενή από την στηθάγχη.

Πόσοι τύποι στηθάγχης υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι στηθάγχης:

1. Η σταθερή στηθάγχη: Η σταθερή στηθάγχη, είναι η συχνότερη μορφή. Εμφανίζεται σε κανονική βάση και τα συμπτώματά της είναι κάπως προβλέψιμα (π.χ. εμφανίζεται μετά από άνοδο κατά μερικά σκαλοπάτια). Για τους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από έντονη σωματική προσπάθεια και διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά.

2. Η ασταθής στηθάγχη: Η ασταθής στηθάγχη είναι λιγότερο συνήθης, αλλά πιο σοβαρή. Τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα και λιγότερο προβλέψιμα απ΄ ότι της σταθερής. Ο πόνος είναι συχνότερος, διαρκεί περισσότερο, εμφανίζεται σε στιγμές ανάπαυσης και ο ασθενής δεν ανακουφίζεται με το υπογλώσσιο δισκίο νιτρογλυκερίνης(ή χρειάζεται μεγαλύτερη δόση από την συνήθη). Η ασταθής στηθάγχη, απαιτεί άμεση ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα, καθώς, πολύ συχνά, αποτελεί τον προάγγελο μιας σοβαρής καρδιακής προσβολής.

Τι προκαλεί την στηθάγχη;

Η συχνότερη αιτία της στηθάγχης, είναι η στεφανιαία νόσος. Μια λιγότερο συχνή αιτία στηθάγχης, είναι ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών. Με τον όρο «στεφανιαία νόσος», εννοούμε το αποτέλεσμα που προκύπτει από την στένωση των στεφανιαίων αγγείων λόγω εναπόθεσης χοληστερόλης στο εσωτερικό τους τοίχωμα και δημιουργίας αρτηριοσκληρυντικής πλάκας. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο διαβήτης. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες στενωθούν περισσότερο από 50% έως 70%,δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την σωματική άσκηση ή το στρες, οπότε, η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί τον πόνο της στηθάγχης.

Ο σπασμός των στεφανιαίων (ονομάζεται και στηθάγχη Prinzmetal), οφείλεται σε σύσπαση των τοιχωμάτων των αρτηριών, εμφανίζεται κατά την ανάπαυση, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σπασμός των στεφανιαίων, μπορεί να εμφανισθεί σε εστενωμένες αλλά και σε φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες. Σπασμός των στεφανιαίων, μπορεί να προκληθεί επίσης από την χρήση κοκαΐνης. Αυτός ο τύπος σπασμού, μπορεί να είναι τόσο σοβαρός, ώστε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Ποιες άλλες αιτίες προκαλούν πόνο στο στήθος;

Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Τέτοιες είναι:

• Η πλευρίτιδα

• Η περικαρδίτιδα

• Η πνευμονία

• Η πνευμονική εμβολή

• Ο πνευμοθώρακας

• Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας

• Διατομή της αορτής

• Κατάγματα πλευρών, πλευροχονδρίτιδα

• Συμπίεση νεύρων

• Έρπης ζωστήρ

• Σπασμός του οισοφάγου, αναγωγή τροφών.

• Χολολιθίαση

• Έντονο άγχος, κρίσεις πανικού

Κάθε μία από τις ανωτέρω νοσολογικές οντότητες, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μέσω των οποίων ο ιατρός θα εντοπίσει την πραγματική αιτία του πόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα