Οι 5 λόγοι που οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ στην εκκένωση της Ειδομένης

Ασταμάτητα εργάζονται τα επιτελικά στελέχη της ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να εκπονήσουν το σχέδιο για την ασφαλή μετεγκατάσταση των 14.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι δομές υποδοχής δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί αλλά και στο ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και δεν είναι πρόθυμοι να φύγουν.

Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεραστούν τα δύο «αγκάθια» χάρη στη συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης

που έχει αρχίσει στους πρόσφυγες αλλά και στην επίσπευση των εργασιών για είναι ετοιμοπαράδοτα μέσα σε 15 ημέρες τα δεκαπέντε νέα κέντρα φιλοξενίας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Οι πέντε λόγοι για την εκκένωση

Οι αστυνομικοί κρίνουν αναγκαία τη μετεγκατάσταση για πέντε σημαντικούς λόγους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος:

1) Αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών δεδομένου ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

2) Οι 14 χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα στη βροχή και στη λάσπη της Ειδομένης ενώ τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα γι’ αυτούς στους νέους χώρους υποδοχής.

3) Στα κέντρα φιλοξενίας η πόρτα θα είναι κλειστή για τα αδίστακτα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται για οικονομικούς ή για άλλους σκοπούς όπως καταδεικνύει το περιστατικό με τα φυλλάδια.

4) Οι σκηνές που μεταδίδουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα σε κάθε γωνιά του πλανήτη δημιουργούν τη εντύπωση πως η χώρα έχει μεταβληθεί σε αποθήκη ψυχών και ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου

5) Τέλος, στα κέντρα υποδοχής οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα είναι καταγεγραμμένοι και έτσι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε εφαρμογή τις νόμιμες διαδικασίες για την κάθε περίπτωση.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο βαλκανικός δρόμος είναι κλειστός πλέον για τους μετανάστες. Έχουμε περάσει στο σχέδιο της επόμενης ημέρας. Δημιουργούνται δομές για να στεγάσουν 17.000 ανθρώπους. Είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να μετεγκατασταθούν σε καταλύματα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κέντρα είναι κλειστού τύπου και θεωρούν ότι θα τους οδηγήσουμε σε φυλακές», τονίζει χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι άνδρες της αστυνομίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά με πούλμαν προσφύγων και μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας που κατασκευάζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ήδη πραγματοποιούνται οι επαφές για τη ναύλωση των λεωφορείων, η δύναμη της αστυνομίας αυξάνεται και θεωρείται ζήτημα χρόνου η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα