Οι 12 προτάσεις Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Κοινωνικές ρήτρες σε δημόσια έργα και επί της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και των Ταμείων. Μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αδιανόητη συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στα άτομα μεγάλης ηλικίας,

τονίζοντας πως ήρθε η ώρα της μεγάλης κοινωνικής και ριζοσπαστικής αντεπίθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα γιατί ξεκινάνε το πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου που ονομάζουν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Δεν λένε, όμως, ότι το ξεπούλημα, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας κερδοφόρων οργανισμών, δε συνιστά επενδύσεις. Δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη ούτε νέες θέσεις εργασίας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας από την πτώση των σπρεντς. Μας κρύβουν, όμως, ότι πρόκειται περί ανούσιου παιχνιδιού εντυπώσεων, αφού η ελληνική οικονομία είναι εδώ και τρία χρόνια εκτός αγορών και δε προβλέπεται σύντομα να επιστρέψει. Παιχνίδια εντυπώσεων που στήνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα και σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή ταυτόχρονα αξιολογητές της ελληνικής οικονομίας και μεσίτες της λεηλασίας του ελληνικού δημόσιου πλούτου.

Ανακεφαλαιοποίηση με διαγραφή χρεών

Παρουσιάζουν, επίσης, ως μεγάλη επιτυχία την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά το PSI, αλλά ακόμα την περιμένουμε και όσο την περιμένουμε, τόσο θα αυξάνεται το αναγκαίο κεφάλαιο, αφού η ύφεση διαρκώς διευρύνει το μέγεθος των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Δεν μας λένε, όμως, ότι καμία ανακεφαλαιοποίηση δε θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα αν δε συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα διαγραφής χρεών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν μας λένε δηλαδή ότι όσο θα διατηρούν τα κόκκινα δάνεια, δεν πρόκειται ούτε η αγορά να ανασάνει, αλλά ούτε και οι τράπεζες να εξυγιανθούν.

Σε αποπληρωμή ομολόγων οι δόσεις

Πανηγύρισαν πάλι οι αναιδείς κυβερνώντες και τα κανάλια τους για τη διπλή δόση που έλαβε η χώρα. Γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Κανένας κυβερνητικός εταίρος, όμως, κανένα κανάλι εξαπάτησης δεν λέει πως σήμερα από αυτά τα χρήματα, περίπου τα 6 δισ. πήγαν για την αποπληρωμή ομολόγου που έλεγε. Δεν μπήκαν καν στο ταμείο του κράτους τα χρήματα αυτά. Πήγαν κατευθείαν στην τσέπη των δανειστών μας.

Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια πήρε δάνεια 201 δισ. ευρώ από την τρόικα. Το 85% από αυτά τα χρήματα πήγε στους δανειστές και τις τράπεζες. Κατά τα άλλα, τρομοκρατούν και εκβιάζουν τον κόσμο ότι με τις δόσεις πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Όλες οι δόσεις- σε συντριπτικό ποσοστό- πάνε στην αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, πάνε σε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Πάνε στα γεράκια των αγορών, στους οικονομικούς δολοφόνους.

Οι προτάσεις για τα Ταμεία

Η λεηλασία των Ταμείων είναι διαχρονική. Μπορεί από το 2009 σε δέκα πράξεις να συντελέστηκε οικονομική γενοκτονία και διάλυση των Ταμείων, το κακό όμως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Και στόχο είχε την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από δημόσιο -αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό- κεφαλαιοποιητικό...

Στη διαχρονική λεηλασία των ταμείων, στη μαύρη εργασία, στην εισφοροδιαφυγή απαντάμε:

- Θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

-Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

-Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.

- Εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εισφορά αυτή θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα πιστωτικά ιδρύματα και θα περιορίζεται σ’ ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών.

-Εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η εισφορά αυτή θα πρέπει να επιβαρύνει αμφοτέρους τους συναλλασσόμενους. Έχει σκεφτεί κανείς αυτές τις ημέρες με το «χρηματιστηριακό ράλι» τι έσοδα θα είχαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία;

-Ειδικός φόρος υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, προπό, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει, κατ’ αρχήν, τον απλώς συμμετέχοντα στις δραστηριότητες αυτές.

-Πρόσθετος φόρος που θα επιβαρύνει με το ίδιο ποσοστό και τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν με βάση όχι τον τζίρο αλλά τα κέρδη τους, με μεγαλύτερο, βέβαια, συντελεστή. Δείτε, όμως, τι επέλεξε η κυβέρνηση, ο ΟΠΑΠ χαρίστηκε στους φίλους και κολλητούς του κ. Σαμαρά, αντί να αποτελεί εργαλείο σωτηρίας για τα αποθεματικά των ταμείων.

-Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των Τραπεζών.

- Τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

-Αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του.

- Ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

-«Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάσταση τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα