Όχι ΗΠΑ σε χορήγηση βίζας στον πρέσβη του Ιράν στον ΟΗΕ

Πριν από 35 χρόνια, το 1979, ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί ήταν ένας από τους ιρανούς φοιτητές που είχαν καταλάβει την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας ως ομήρους 52 αμερικανούς για 444 ημέρες. Τώρα πρέπει να αφήσει το Ιράν και να ζήσει ως πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όμως μάλλον δεν θα την δεί, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τη χορήγηση βίζας μη επιτρέποντάς του να πατήσει σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε

επίσημα ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί βίζα στον διπλωμάτη, ο οποίος, μαζί με άλλους, είχε εισβάλει στις Νοεμβρίου 1979 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δεχτεί ισχυρή πίεση από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την είσοδο του Αμπουταλεμπί στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε την Παρασκευή(11/4) πως οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράν «ότι δεν θα εκδοθεί βίζα» για τον Αμπουταλεμπί, απόφαση η οποία ουσιαστικά αποκλείει την ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης.

Η άρνηση της έκδοσης βίζας για υποψηφίους πρεσβευτές του ΟΗΕ ή ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επιθυμούν να παραστούν σε συνόδους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι σπάνια, αν όχι πρωτοφανής, σημειώνει το Associated Press.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τη Γερουσία ψηφίζοντας νομοθεσία που εμποδίζει την είσοδο στις ΗΠΑ ως εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, οιουδήποτε έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα