Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση

Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας, όπως είχε προγραμματιστεί εξάλλου, είχαν απόψε το βράδυ, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η οικονομία, αλλά και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Είναι σημαντικό υπάρξει σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους. Η λιτότητα δεν είναι η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία

θέσεων εργασίας», τόνισε αρχικά ο Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε "σίγουρος ότι ο κ. Σαμαράς είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις".

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις παρόλα αυτά εκτίμησε πως «η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Ομπάμα, τέθηκαν επίσης επί τάπητος τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως «συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις καθώς η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό».

«Προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούσαμε», δήλωσε αρχικά από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, για να συμπληρώσει, ότι «εάν η Ελλάδα πετύχει, και θα πετύχει, η επιτυχία της θα είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή».

«Είπα επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα ότι βρήκαμε τεράστια ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της Μεσογείου», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως «η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα φέρει επίλυση του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα