ΟΑΣΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ως «παράνομο» περιέγραψε ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα

που αφορά στην Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας σήμερα τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από την Ουκρανία.

Η διακήρυξη, την οποία υποστήριξαν 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα