Ο θρεπτικός και υγιεινός χαλβάς από ταχίνι

Η λέξη «χαλβάς» συνήθως παραπέμπει στο χαλβά που παρασκευάζεται από ταχίνι (δηλαδή αλεσμένο σουσάμι) και συνηθίζουμε όλοι να τρώμε την Καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Υπάρχουν όμως και δύο άλλα γνωστά ειδή χαλβά: εκείνος που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και ο χαλβάς Φαρσάλων από νισεστέ, δηλαδή από άλευρα καλαμποκιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων.

Εάν νομίζετε ότι επειδή έχουν το ίδιο όνομα θα έχουν και τα ίδια οφέλη, τότε κάνετε λάθος. Από τη στιγμή που

τα βασικά συστατικά διαφέρουν, διαφέρει και η θρεπτική τους σύσταση, δηλαδή εκείνη που ορίζει την θρεπτική αξία του τροφίμου.

Με άλλα λόγια, ο χαλβάς από ταχίνι (γνωστός και ως «χαλβάς του εμπορίου») είναι πολύ πιο πλούσιος σε δυο πολύ βασικά για την υγεία μικροστοιχεία, το ασβέστιο και τον σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσότητα 100 γρ χαλβά από ταχίνι περιέχονται περίπου 250 mg ασβεστίου και 5 mg σιδήρου ενώ αντίστοιχα, στην ίδια ποσότητα χαλβά από σιμιγδάλι και σε αυτόν των Φαρσάλων περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα της επιλογής, συνδυάστε τόσο την γεύση όσο και την θρέψη, επιλέγοντας χαλβά από ταχίνι.

Χαλβάς από ταχίνι: Ένα υγιεινό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

• Μπορεί ένα γλυκό να είναι υγιεινό;

• Μπορεί να θεωρηθεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ημερήσιου διαιτολογίου;

Στα ερωτήματα αυτά, οι περισσότεροι θα ήταν αρνητικοί. Σίγουρα το γλυκό δεν μπορεί να είναι αντίστοιχης θρεπτικής αξίας ενός φρούτου ή των λαχανικών, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί. Βάζοντας όμως στο μικροσκόπιο ένα παραδοσιακό γλυκό όπως ο χαλβάς από ταχίνι, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.

Ο χαλβάς από ταχίνι αποτελείται κατά 60% από ταχίνι ενώ το υπόλοιπο 40% αποτελείται κυρίως από γλυκόζη και όποιους ξηρούς καρπούς μπορεί να περιέχει η συνταγή. Το ταχίνι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι 100% αλεσμένο σησάμι και διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του πολύτιμου αυτού σπόρου.

Έκτος λοιπόν από γλυκό, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο και θειαμίνη (μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β) και ως μία καλή πηγή ψευδαργύρου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος.

Επομένως, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο συμπλήρωμα στην καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων, αφού συμβάλλει στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, δεν φαίνεται να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα