Ο ΣΕΒ απορρίπτει τον κατώτατο μισθό...

Με ένα μεγάλο ΟΧΙ απάντησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής

Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλοπουλος αιτιολογώντας το «όχι» τόνισε ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα» και πως η

«η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, υποστήριξε «η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή. Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας–τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο. Για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, είπε ότι «το ελληνικό εμπόριο ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας».

«Η ΕΣΕΕ», επισήμανε, «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος ενός συμβατικού μισθού».

Ο κ. Κορκίδης αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι η μία και μόνη ΕΓΣΣΕ αποκαθηλώθηκε, αφού ο κατώτατος μισθός έπαψε να είναι "μόνιμος" και θα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα