Ο Σέρτζιο Ματαρέλα νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ο νέος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας καθώς εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία στην οποία χρειάζονταν μόνο η απλή πλειοψηφία η οποία είναι 505 ψήφοι. Η εκλογή του αποτελεί μια νίκη για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, του οποίου πρόταση ήταν ο Ματαρέλα.

Σημειώνεται ότι το σώμα των εκλεκτόρων αποτελείται από 1009 εκλέκτορες, και συμμετέχουν βουλευτές, γερουσιαστές και περιφερειακοί παράγοντες.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα

είναι ο 12ος πρόεδρος της Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1941 στο Παλέρμο της Σικελίας. Γιος χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και υπουργού, σπούδασε νομική και δίδαξε κοινοβουλευτικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1980, ο αδελφός του, Πιερσάντι Ματαρέλα, περιφερειάρχης της Σικελίας, δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα, εξαιτίας της ισχυρής στράτευσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ενασχόληση του Σέρτζιο Ματαρέλα με την πολιτική αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της τραγικής αυτής δολοφονίας. Εξελέγη βουλευτής (1983 – 2008), αρχικά με την προοδευτική πτέρυγα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, κατόπιν με το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα και τη Μαργαρίτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα