Ο πρώτος αυτόνομος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα είναι γεγονός

Τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου αυτόνομου ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ημερίδας του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ Πειραιά με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα με Καθαρά Οχήματα: Προοπτικές».

Ο πρώτος ηλιακός σταθμός έχει τη δυνατότητα καταγραφής όλων των ενεργειακών δεδομένων,

υποστηρίζοντας την Ελληνική προσπάθεια για εξέλιξη και ενίσχυση των υποδομών στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ο σταθμός σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στο ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα από μέλη του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ στα πλαίσια των καινοτομικών του δραστηριοτήτων στην εφαρμογή σύγχρονων ενεργειακών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Ο αυτόνομος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ είναι μια καινοτομία, που πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και εκπαίδευσης τόσο από προπτυχιακούς όσο και από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το Εργαστήριο ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία, στα πλαίσια των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, να αναπτύξει και να κατασκευάσει τον πρώτο αμιγώς Δημόσιο αυτόνομο ηλιακό σταθμό φόρτισης στη χώρα, “CARPORT”.

Τα κύρια χαρακτηριστικά λειτουργίας του σταθμού είναι ο αυτόνομος σταθμός με συσσωρευτές, η παράλληλη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και το “Vehicle to Grid”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά σταθμού

- Βάση ηλιακού σταθμού φόρτισης “Park@Sol_B1”

- Φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων “P-Charge Wallbox Mono”

- Φωτοβολταϊκά πλαίσια (250WaR) συνολικής ονομαστικής ισχύος 3 kW

- Ρυθμιστής φόρτισης 5kWp

- Συσσωρευτές (12V) ονομαστικής χωρητικότητας 16,8kWh

- Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπαρακολούθησης, καταγραφής & διαχείρισης δεδομένων.

Η ηλεκτροκίνηση στην χώρα μας

Τα Ηλεκτρικά Οχήματα (Η/Ο), σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις 7,2 εκατ. μονάδες στα τέλη του 2020, ενώ, σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ, μόνο στην Ελλάδα, αναμένεται να δημιουργηθούν 13.000 σταθμοί φόρτισης ως το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΕ, τα H/O αποτελούν τη βέλτιστη περιβαλλοντική λύση όσον αφορά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένου όμως ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, αν η ενεργειακή κατάσταση της χώρας δεν αλλάξει υπέρ των ΑΠΕ, το ενεργειακό αποτύπωμα των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας θα είναι τελικά αρνητικό.

Συνεπώς, προκειμένου να καταστεί περιβαλλοντικά επωφελής η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, είναι επιτακτική η τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ΑΠΕ. Τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να διερευνηθούν στο άμεσο μέλλον όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι:

Κατασκευή και Λειτουργία Σταθμών Φόρτισης Η/Ο

- Υποδομές δικτύων διανομής (χώρος, εύκολη πρόσβαση)

- Κάλυψη αυξημένων φορτίων (αυξανόμενη ζήτηση, ταχεία φόρτιση)

- Χρήση έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (καταγραφή, επιτήρηση και διαχείριση λειτουργίας)

Διάθεση Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω των Σταθμών Φόρτισης Η/Ο

- Εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας (δημόσιοι & ιδιωτικοί φορείς)

- Θέσπιση κανόνων για φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών φόρτισης

- Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

- Δημιουργία προτύπων και κανονισμών για την ασφαλή λειτουργία τους

Προβληματισμοί που αφορούν στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Με την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, ο ανεφοδιασμός τους θα αποτελέσει σημείο προβληματισμού, έναντι των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή διαθεσιμότητα πηγών ανεφοδιασμού, ενώ η τεχνολογία καθιστά τη φόρτιση των H/O, εκτός από φθηνή, μια εξαιρετικά απλή και εύκολη διαδικασία. Τα H/O κατά τη λειτουργία τους δεν εκπέμπουν ρύπους, ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο όταν η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ, όπως στην περίπτωση του σταθμού του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

ΥΠΕΚΑ: Η παραγωγική ανασυγκρότηση οφείλει να έχει οικολογικό περιεχόμενο

Όπως δήλωσε, μιλώντας στην ημερίδα ο καθηγητής και Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) Παναγιώτη Λαφαζάνη «η παραγωγική ανασυγκρότηση οφείλει να είναι βιώσιμη, αειφόρος και με οικολογικό περιεχόμενο».

«Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της χώρας – μετά από αρκετά χρόνια υποβάθμισης και διάλυσης της παραγωγικής της βάσης – είναι αδήριτη ανάγκη και κύρια προτεραιότητα για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας και συνέχισε λέγοντας, πως «η προστασία του περιβάλλοντος δε συνιστά ‘’κόστος’’ αλλά συστατική στρατηγική επιλογή για την αδιάκοπη παραγωγή πλούτου με συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».

«Ο τομέας των Ήπιων Μορφών Ενέργειας, όπως των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αποτελεί έναν από τους αναδυόμενους αναπτυξιακούς τομείς, που αφενός είναι φιλικοί στο περιβάλλον και, αφετέρου, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, θεωρώντας «καθοριστικό»- όπως είπε- «τον ρόλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, καθώς και των άλλων Ερευνητικών Ιδρυμάτων, για την εξέλιξη και ενίσχυση των υποδομών όχι μόνο στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, αλλά και της αποθήκευσης της παραγόμενης από τις ΑΠΕ ενέργειας».

«Το ερευνητικό αποτέλεσμα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑTΕΙ Πειραιά, αλλά και προσπάθειες όπως του Πολυτεχνείου Κρήτης που πρόσφατα βραβεύτηκε για το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που σχεδίασε και κατασκεύασε, καταδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες των μυαλών των νέων μας, που πρέπει να μείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα μας. Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες των Ιδρυμάτων», κατέληξε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας.

«Μελέτη και δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών έργων»

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση σκοπός είναι η μελέτη λειτουργίας ενός ηλιακού σταθμού φόρτισης Η/Ο, δημιουργώντας ένα πεδίο μελέτης, έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, διευκολύνεται η εκπαίδευση και η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών ιδιαίτερα των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, καθώς παρέχεται η υποδομή για τα αντικείμενα μελέτης και ανάπτυξης που αφορούν στα ηλεκτρικά οχήματα. Ειδικότερα, στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος των Ενεργειακών Συστημάτων (Energy Systems), τους δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουν με λεπτομέρεια μια σύγχρονη εγκατάσταση αξιοποίησης των ΑΠΕ. Αντίστοιχα, οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος των Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων (Energy & Environmental Investments) ενθαρρύνονται στη μελέτη και δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών έργων.

Στόχος του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ είναι «η ενίσχυση του Τεχνολογικού χαρακτήρα των ΑΕΙ της χώρας και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της σωστής συνεργασίας με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς του χώρου, αναδεικνύοντας μια νέα ταυτότητα των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων». Επίσης, παρέχεται εκπαίδευση που εξασφαλίζει αυτοδύναμη πρόσβαση στη γνώση και υψηλά εφόδια για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων, προσφέροντας, παράλληλα ευκαιρίες συμμετοχής σε βασική και εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα