«Ο Πιστόριους πυροβολούσε για να εκτονώσει τα νεύρα του»

Πρώην φίλη του Όσκαρ Πιστόριους κατέθεσε χθες στη δίκη του παραολυμπιονίκη για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ και περιέγραψε πως ο κατηγορούμενος είχε πυροβολήσει από την ανοιγόμενη σκεπή ενός αυτοκινήτου μια ημέρα για να εκτονώσει τα νεύρα του, ύστερα από μια λογομαχία με αστυνομικό.

Η Σαμάνθα Τέιλορ δήλωσε ότι ήταν παρούσα, στο περιστατικό καθώς

βρισκόταν με τον Πιστόριους μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας φίλος, όταν η τροχαία σταμάτησε τον οδηγό γιατί έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

«Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Όσκαρ και τον Ντάρεν (τον οδηγό) να βγουν από το αυτοκίνητο. Ο Όσκαρ άφησε το όπλο του στο κάθισμα». Όταν ο αστυνομικός είδε το όπλο, το κατάσχε. «Ο Όσκαρ εξοργίστηκε. Είπε στον αστυνομικό ότι δεν είχε το δικαίωμα να αγγίξει το όπλο». Αφού οι αστυνομικοί επέτρεψαν στους νέους να φύγουν, ο Όσκαρ και ο φίλος του είπαν ότι ήθελαν να πυροβολήσουν πάνω σε φανάρι για να εκτονώσουν τα νεύρα τους. Τελικά, ο Όσκαρ πυροβόλησε από την ανοιγόμενη σκεπή του αυτοκινήτου. Ο Ντάρεν και ο Όσκαρ γελούσαν», πρόσθεσε η Σαμάνθα Τέιλορ, διευκρινίζοντας ότι η σκεπή ήταν ανοιχτή εκείνη την ώρα.

«Είδα τον Όσκαρ αγχωμένο…»

Η μάρτυρας ρωτήθηκε, επίσης, από τον εισαγγελέα για ένα κρίσιμο σημείο της ακροαματικής διαδικασίας εδώ και δύο ημέρες. Ρωτήθηκε αν η φωνή του Πιστόριους, όταν ο τόνος της ανεβαίνει επειδή είναι οργισμένος ή πολύ αγχωμένος, θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι είναι γυναικεία φωνή. «Είδα τον Όσκαρ πολύ αγχωμένο, τον άκουσα να μου φωνάζει πολλές φορές, ήταν ο ήχος μιας ανδρικής φωνής», δήλωσε η Τέιλορ. Η μάρτυρας ρωτήθηκε επανειλημμένα και κάθε φορά απαντούσε ότι η φωνή του Πιστόριους δεν μπορεί να εκληφθεί ως γυναικεία φωνή. Κατά την ακροαματική διαδικασία χθες και προχθές, ο δικηγόρος του Πιστόριους υποστήριξε ότι οι κραυγές που άκουσαν οι γείτονες τη νύχτα του δράματος δεν ήταν οι φωνές του θύματος και συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ αλλά του ίδιου του Πιστόριους, του οποίου φωνή αποκτά πολύ οξεία χροιά όταν αυτός βρίσκεται σε συναισθηματική φόρτιση.

«Guardian»: Δικάζεται ο μισογυνισμός

Ο Όσκαρ Πιστόριους κάθεται εκ νέου, εδώ και πέντε ημέρες, στο εδώλιο για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία έπεσε νεκρή τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Φεβρουαρίου 2013 από σφαίρες στην κατοικία του στην Πρετόρια. Η επίσημη γραμμή υπεράσπισής του 27χρονου αθλητή επιμένει ότι ο κατηγορούμενος πυροβόλησε θεωρώντας ότι κάποιος διαρρήκτης είχε εισβάλει κρυφά στο σπίτι του και όχι ότι πίσω από την τζαμένια πόρτα του μπάνιου του βρισκόταν η άτυχη σύντροφός του, αλλά η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης δολοφόνησε τη σύντροφό του έπειτα από καβγά.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Guardian», η Βρετανίδα δημοσιογράφος Ζόι Ουίλιαμς υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα δεν δικάζεται ο Πιστόριους, αλλά ο ίδιος ο μισογυνισμός που επικρατεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Νότιας Αφρικής, μιας χώρας όπου πραγματοποιείται ένας βιασμός γυναίκας κάθε τέσσερα λεπτά και μόλις το 14% των βιαστών καταδικάζονται. «Δικάζεται ο μισογυνισμός, η βία εναντίον των γυναικών, η οπλοφορία και η οπλοχρησία», σημειώνει η αρθρογράφος, προσθέτοντας πως «το δικαστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής είναι υπόλογο, διότι καταδικάζεται μόνο το 14% των βιαστών.

Δικάζεται επίσης η ευρύτερη κουλτούρα στη Νότια Αφρική, που σχεδόν ενθαρρύνει τη βία εναντίον των γυναικών, μια ολόκληρη χώρα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά βιασμών παγκοσμίως και το κράτος όπου ένας άντρας σκοτώνει μία γυναίκα κάθε οκτώ ώρες. Η δίκη του Πιστόριους αφήνει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που κοιτάνε την υπόθεση αυτή και βλέπουν έναν μισογυνισμό που είναι συστημικός και παγκόσμιος, και σε εκείνους που γελάνε απέναντι σε αυτήν την κατηγορία, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τον θάνατο μιας γυναίκας, προκειμένου απλώς να επιτεθούν σε αυτούς που θεωρούν πως ο μισογυνισμός στη Νότια Αφρική είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», καταλήγει η Ουίλιαμς.

«Θεραπεύουν» λεσβίες!

Η βία κατά των γυναικών είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πολλοί Νοτιοαφρικανοί άνδρες πιστεύουν πως μπορείς μέχρι και να «θεραπεύσεις» μία λεσβία... βιάζοντάς την! Οι «θεραπευτικοί βιασμοί» έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας στη Νότια Αφρική, όπου πολλοί πιστεύουν ότι το σεξουαλικό αυτό έγκλημα μπορεί να κάνει μια ομοφυλόφιλη γυναίκα να αλλάξει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό -δεν είναι τυχαίο πως τουλάχιστον μια ομοφυλόφιλη γυναίκα βιάζεται κάθε ημέρα στο Κέιπ Τάουν για να «επιστρέψει» στον ίσιο δρόμο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας «θεραπευτικός βιαστής» δεν έχει καταδικαστεί στη Νότια Αφρική, όπου ακόμη και ο Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έχει κατηγορηθεί και περάσει από δίκη για βιασμό. Το ένα τέταρτο των κοριτσιών στη Νότια Αφρική βιάζονται πριν καν κλείσουν τα 16 τους χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα