Ο πίνακας ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, που υπέβαλαν 572 πολιτικοί για το οικονομικό έτος 2009 προκύπτει, πως κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε Ελβετική τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες. Τα στοιχεία αφορούν την περιουσιακή κατάσταση 300 εν ενεργεία βουλευτών, 22 ευρωβουλευτών, 189 τέως βουλευτών, 8 εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, 13 τέως ευρωβουλευτών, 27 υπεύθυνων οικονομικών

των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε αρχικά, ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε ελβετική τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει», για να συνεχίσει λέγοντας, πως «υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα '’πόθεν έσχες’' για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει, αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αργύρης, απέστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής.

Τα συμπεράσματα από τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των πολιτικών είναι:

Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.

Εννέα βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι έξι από αυτούς τα πήραν με δάνεια.

Πέντε βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.

Ένας βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.

Έξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασαν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.

Τρεις ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με χρήση δανείου.

Πέντε ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων, ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.

Δεκαπέντε βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους. Από αυτούς οι τέσσερις δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία. Από τους υπόλοιπους θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν τη μείωση των καταθέσεων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα