Ο Ομπάμα συναντά τους Ευρωπαίους ηγέτες- Τι θα συζητηθεί

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στις 11 ώρα Ελλάδας, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι και θα «ρίξουν» στο τραπέζι θέματα ύψιστης σημασίας.

Η κρίση στη Συρία και την Ουκρανία, η επόμενη μέρα της Αμερικής μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των εκλογών, και οι φόβοι

για παρόμοια αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές εκλογές, είναι τα πρώτα στην ατζέντα για τη μίνι σημερινή σύνοδο.

Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν στην χθεσινή τους συνάντηση πως ο Τραμπ θα συμμορφωθεί με τις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης, χωρίς ωστόσο να κρύψουν το φόβο τους για ενδεχόμενη καμπή στις συνθήκες του διεθνούς εμπορίου. Οι δυο τους μίλησαν για όλα, εκτός από το ελληνικό χρέος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εξετάσει το ζήτημα συνεργασίας με την Ρωσία, σε περίπτωση που τα συμφέροντα των δύο χωρών συναντώνται στο ίδιο σημείο. Τόνισε βέβαια πως “θα πρέπει επίσης να είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάσει τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες”.

Όσο για τον ίδιο τον Τραμπ, ο Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν είσαι σοβαρός, τότε δεν θα παραμείνεις στην θέση σου για πολύ. Θα έχεις πολλά προβλήματα να αντιμετωπίζεις, πολλή κριτική και πολλούς αντιπάλους«, τονίζοντας πως η θέση του ηγέτη της Αμερικής, χρειάζεται ωριμότητα.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησα για τη σημασία που έχουν η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη. Η Μέρκελ δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ και εξέφρασε τη βεβαιότητα της πως το ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα έρθει πάλι στο προσκήνιο για διαπραγμάτευση.

Η καγκελάριος στάθηκε επίσης στη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τη σημασία της, και προσθέτοντας αιχμηρά ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για την τεράστια σημασία της Ευρώπης μίλησε ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας ώστε να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών πρέπει να συνεχιστούν ομαλά και να ευνοούν το ελεύθερο εμπόριο που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του πλανήτη.

Από τη συνάντηση τους δεν έλειψαν και οι φιλοφρονήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει την καγκελάριο «έξοχο εταίρο» που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες της χώρας της. Ο απερχόμενος πρόεδρος, αναχωρεί για τις ΗΠΑ στις 13.45.

Το άρθρο Ο Ομπάμα συναντά τους Ευρωπαίους ηγέτες- Τι θα συζητηθεί εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα