Ο μήνας των φεστιβάλ

Δύο φεστιβάλ που τελειώνουν την Κυριακή, ένα 3o φεστιβάλ που μόλις ξεκίνησε και τρία φεστιβάλ που αναμένουμε! Επίσης, μια εξαιρετική νεανική παράσταση για νέους, ακόμα πιο νέους, αλλά και μεγαλύτερους.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

* Σε μια βδομάδα έχουμε το 1ο Αvaton comedy festival (www.avatoncomedyfestival.com) 8-14 Ιουνίου, στο Θέατρο “Άβατον”, με 16 κωμικές παραστάσεις

από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Ολλανδία.

* Στο τέλος του μήνα (26/6-7/7/) το IGOR festival, στο θέατρο “Μπιπ”, (www.mpiptheater.gr) είναι εμπνευσμένο από τον Ρώσο συνθέτη IGORStravinsky, κι έχει θέμα: «Μια καταπακτή κι ένα Φως».

* Μην ξεχνάτε ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το «Φεστιβάλ Αθηνών» (www.greekfestival.gr), το μεγαλύτερο θεατρικό γεγονός της χρονιάς, το οποίο συνήθως κρατάει όλο το καλοκαίρι και περιλαμβάνει και την Επίδαυρο και μετακλήσεις παραστάσεων από το εξωτερικό!

1) «ΤΑ 12 ΚΟΥΠΕ» ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Η Τατιάνα Λύγαρη και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο “το Τρένο στο Ρουφ”, για 5η συνεχή χρονιά παρουσιάζουν, επί ένα συνεχές δεκαήμερο, το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», έως την Κυριακή 31 Μαΐου. Το ίδιο το βαγόνι, ο ιδιαίτερος χώρος του New Wagon, με τα 12 ιδιωτικά του κουπέ, γίνεται βήμα έκφρασης και δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες, πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις και αφετηρία για νέες συνεργασίες με το μοναδικό Τρενοθέατρο. Καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, performers, video artists, εικαστικοί) εμπνέονται από τα αυθεντικά και πατιναρισμένα από τον χρόνο 12 Κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας.

Κυλιόμενο πρόγραμμα 4 ωρών από τις 8 έως τις 12 το βράδυ.

Εισιτήριο 4 € για 4 performances της ημέρας (βάσει διαθεσιμότητας θέσεων).

Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ»

Στον σταθμό επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως

(Προαστιακός: Ρουφ ή 7’ από το metro Κεραμεικός)

τηλ: 210-5298922 / 6937-604988

2) Οff-Οff ATHENS, ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

Το Θέατρο “Επί Κολωνώ” (www.epikolono.gr) φιλοξενεί νέες καλλιτεχνικές φόρμες και ομάδες, διοργανώνοντας για έβδομη χρονιά το φεστιβάλ Οff-Οff Athens. Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 26 Μαΐου και θα τελειώσει στις 29 Ιουνίου. Παίρνουν μέρος 34 νέες θεατρικές ομάδες, οι οποίες θα παρουσιάζουν ανά δύο τις παραστάσεις τους (στις 20.45 η πρώτη και στις 22.00 η δεύτερη ομάδα) για δυο συνεχόμενα βράδια.

το trailer του φεστιβάλ: https://www.youtube.com/watch?v=QP7KOppoMQ0&feature=youtu.be

Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ

Γενική είσοδος 5,00€ /μία παράσταση,

6,00€ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς

Εισιτήριο διαρκείας: 30,00€

Doors Open at: 19:30

3) 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ, θέατρο Προσκήνιο

Και ένα φεστιβάλ που δεν απευθύνεται απλά σε νέους, αλλά μόνο σε εταιρικούς θιάσους (κυριώς νέων ομάδων)!

Στο φεστιβάλ που διοργανώνεται από οργανισμό του Σ.Ε.Η. (www.sei.gr), συμμετέχουν 11 εταιρικοί θίασοι με 10 βραδινές (στις 20.30) και μία παιδική σκηνή (στις 12.00). Το φεστιβάλ ξεκίνησε 21 Μαΐου και θα τελειώσει την Κυριακή 31 Μαΐου.

-Παρασκευή 29/5 8.30 μ.μ.

“Τα μάγια της πεταλούδας” του F.G. Lorca, Ομάδα “Δήλος”, σκηνοθεσία: Νικολέτα Ξεναρίου (ακουλουθεί κριτική)

– Σάββατο 30/5 8.30 μ.μ.

“Σατωβριάνδου & Γ΄ Σεπτεμβρίου” του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ομάδα “DIRECT(OR) CULT”, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης – Δήμητρα Τάμπαση

-Κυριακή 31/5 12.00 μ.μ. / 8.30 μ.μ.

“Αλαντίν”, παιδική παράσταση από την ομάδα “Κρίσης”, Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου

“Εκείνος και Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά, Ομάδα “Αλεξάνδρεια”,

Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης

Γενική είσοδος: 5€

Δωρεάν είσοδος με κάρτα ανεργίας

Θέατρο “Προσκήνιο”

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Ομόνοια-Πολυτεχνείο

Τηλ. 2108211855

“Τα μάγια της πεταλούδας”, του Φ.Γκ.Λόρκα

Μια εκπληκτική νεανική παράσταση, η οποία, δυστυχώς, μέσα στη χρονιά δεν είχε την αναγνώριση που της άξιζε -καθώς παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο θέατρο- επαναλήφθηκε χτες στο φεστιβάλ του Θεάτρου Προσκήνιο, καθώς και στο Βοb festival του Bios και την αναμένουμε και του χρόνου.

Η μία από τις τρεις παραστάσεις που παρουσιάζουν ως πτυχιακές οι τελειόφοιτοι του περσινού έτους (2014) της σχολής «Δήλος», ήταν ένα παραμύθι. Όχι, όμως ένα οποιοδήποτε παραμύθι, αλλά το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή F.G. Lorca. Αυτό το παραμύθι εξελίχθηκε σε μιούζικαλ για εφήβους και σε μια εντυπωσιακή παράσταση! Η σκηνοθεσία Νικολέτας Ξεναρίου είναι φρενήρης και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (Χρήστος Θεοδώρου), πολύ χορό, τραγούδι (Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης), πολυφωνίες, έντονη σωματικότητα και ακροβατικά ως και παρωδία διάφορων θεατρικών ειδών!

Το έργο του Λόρκα είναι έμμετρη κωμωδία με πρωταγωνιστές έντομα που κατοικούν σ’ ένα λιβάδι, όπου η ζωή κυλά ήρεμα, ώσπου για μια νεαρή γρύλος-μπαλαρίνα ερωτεύεται ένα πανκ σκαθάρι-ποιητή!

Ο νεαρός Lorca ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του, τον νεαρό Σκαθαράκο, που διψά για μια ζωή γεμάτη ποίηση και ελευθερία. Η μάνα του θέλει τη νύφη-γρύλο επειδή έχει λεφτά, αλλά αυτός τραγουδάει στις παπαρούνες, μέχρι που ερωτεύεται μια πληγωμένη και ετοιμοθάνατη πεταλούδα! Οι δροσοσταλίδες αναλαμβάνουν την περίθαλψη της πεταλούδας, ενώ τρεις πυγολαμπίδες εμποδίζουν έναν μέθυσο σκορπιό να την κατασπαράξει. Όλα αυτό, όσο παιδικό κι αν μοιάζει, έγινε μια εκπληκτική παράσταση με θέμα τον έρωτα και πολλά χιουμοριστικά στοιχεία, όχι τόσο για παιδιά, περισσότερο για εφήβους και ενήλικες.

Απόλυτα ομαδική δουλειά: όλοι ήταν συνέχεια επί σκηνής χορεύοντας και τραγουδώντας και λίγο πριν έρθει η σειρά τους πηγαίναν στα καμαρίνια -τα οποία βρίσκονταν επίσης επί σκηνής- ετοιμάζονταν για τον ρόλο, μακιγιάρονταν, φορούσαν στοιχεία του κουστουμιού και έβγαιναν πάλι ως ρόλοι αυτή τη φορά! Η ενέργεια των παιδιών ήταν αστείρευτη και όλοι θεατές φεύγουν μαγεμένοι.

Ένα νεανικό μιούζικαλ, με όλη την ορμή αυτών των ηθοποιών που τώρα ξεκινάνε, που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά και εφήβους.

Η παράσταση ενδεχομένως να επαναληφθεί τον χειμώνα στο θέατρο Βικτώρια.

Τρέηλερ: https://www.youtube.com/watch?v=3rfzqVSgrbk&feature=youtu.be

Προτεινόμενες παραστάσεις

Δάφνες & πικροδάφνες Θησείον

Κανίβαλος / Παγκάκι Vault

Όλη η Βίβλος(λέμε τώρα) Βικτώρια

Ελευθερία στη Βρέμη Μεταξουργείο

Παραλήπτης άγνωστος Κ.Ε.Τ.

Η μεγάλη Χίμαιρα Πορεία

Η πόρνη από πάνω Βρετάνια

Πόρτες Αγγέλων Βήμα

Περσινή αρραβωνιαστικιά / BernardaAlba Θ.Ν.Κόσμου

Με ελεύθερη συνεισφορά

Μοναξιά reload Χώρος Τέχνης art63

Μαύρη τσαρίνα Αυτόνομο Στέκι Ζ. Πηγής 95 / Αναψυκτήριο Πάρκου Ανάληψης

Keywords
Τυχαία Θέματα