Ο ΜακΚόναχι στις σκάλες των Οscar

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένας αγρότης που κατάφερε να γίνει ηγέτης, πολεμώντας για τα πιστεύω του και τη δικαιοσύνη. Μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ, η οποία συγκινεί, αφυπνίζει και σοκάρει.

Από τον Πάνο Κλάδη

«O ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ»

(Aμερικανική ταινία, Διάρκεια 139’. Σκηνοθεσία Γκάρι Ρος με τους: Μάθιου ΜακΚόναχι, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Κέρι Ράσελ)

Ο Γκάρι Ρος

αποφασίζει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, την αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ, ενός τολμηρού αγρότη από τον Αμερικάνικο Νότο. Ο Νιούτ οργάνωσε μια εξέγερση υπέρ της Ένωσης με άλλους αγρότες, οι οποίοι θεωρήθηκαν, όπως και εκείνος, λιποτάκτες. Με τη βοήθεια των σκλάβων, ο Νιούτον, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Η εξέγερση αυτή, ξεκίνησε από την περιοχή Jones του Μισισιπή και κατάφερε να πετύχει την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Ο Νιούτον Νάιτ συνέχισε να πολεμά για τις ιδέες του, παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε μέχρι το τέλος, ενάντια στο κατεστημένο. Αν και μεγάλη σε διάρκεια ταινία, ο Μάθιου ΜαΚκόναχι, αγωνίστηκε ώστε να μην θεωρηθεί άλλη μια κλασσική, βιογραφική ιστορία.

Ο Γκάρι Ρος, ο οποίος είναι μέχρι στιγμής, τέσσερις φορές υποψήφιος για Oscar (στις ταινίες “Pleasantville”, “Το μεγάλο φαβορί’’ και της ταινίας “The Hunger Games”), γοητευμένος από τις ηρωικές -πόσο μάλλον- βιογραφικές ιστορίες, μεταφέρει στον φακό, την αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ. Ο σκηνοθέτης κατάφερε, από τα πρώτα μόλις λεπτά, να σοκάρει τον θεατή, με τις σκληρές σκηνές της ταινίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, την αίσθηση του πολέμου. Όμορφα φωτογραφικά πλάνα -αν και θύμιζαν αρκετά εκείνα από την ταινία «12 χρόνια σκλάβος»- τα οποία απεικονίζουν τον πάμπτωχο Νότο.

Επιλέγοντας, τον βραβευμένο με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι (στην ταινία ‘’Dallas Buyers Club’’) να ενσαρκώσει έναν χαρακτήρα όπως του Νιούτον Νάιτ, καταλαβαίνουμε ότι, όχι μόνο θα αφήσει εντυπώσεις, αλλά, ίσως, και να τον ξαναδούμε, να ανεβαίνει στις σκάλες των Oscar. Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, για άλλη μια φορά, μεταμορφώθηκε για τις απαιτήσεις του ρόλου του, και φάνηκε να “μελέτησε” αρκετά, τον χαρακτήρα που υποδυόταν.

Ο σκηνοθέτης, θέλοντας να δείξει τη διαχρονικότητα του ρατσισμού και τη μορφή κατά την οποία μετατρέπεται ανά τους αιώνες, επιλέγει να παίξει με τον χρόνο, καταφέρνοντας έτσι, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Είναι μια ιστορία σχετικά άγνωστη στο κόσμο και μέσω της ταινίας, δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο να την δει, αλλά και να γνωρίσει τα κατορθώματα του ήρωα.. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι μια από τις ικανότητες του κινηματογράφου;

Μια ταινία γεμάτη ερμηνείες, που αξίζει να τις απολαύσετε και ένας ΜακΚόναχι που δεν παίρνεις τα μάτια σου από πάνω του.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

“WAR DOGS”

Δύο 20χρονοι, οι οποίοι ζουν στο Μαϊάµι κατά τη διάρκεια του πολέµου στο Ιράκ, εκμεταλλεύονται µια, σχεδόν άγνωστη, κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις να “κλείνουν” συμβόλαια του αµερικανικού στρατού. Παρά το ταπεινό ξεκίνηµά τους, καταφέρνουν να βγάλουν πολλά χρήματα και να ζήσουν τη μεγάλη ζωή. Όµως, οι δύο φίλοι θα χάσουν κάθε έλεγχο, όταν θα κλείσουν µια συµφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά συστήµατα του Αφγανικού στρατού – µια συμφωνία που θα τους φέρει σε επαφή µε σκοτεινούς ανθρώπους, πίσω από τους οποίους -όπως θα αποδειχθεί- κρύβεται η ίδια η αµερικανική κυβέρνηση.

ΟΙ 4 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ»«SULLY»«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»«ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ»

Το άρθρο Ο ΜακΚόναχι στις σκάλες των Οscar εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα