Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ το «νέο ΠΑΣΟΚ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα «νέο ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σε συνέτευξή του στο «Έθνος» ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας το για συνεχείς πολιτικές κωλοτούμπες.

«Οι συνεχείς πολιτικές κωλοτούμπες, οι κοινές τοποθετήσεις με τον ΣΕΒ, η υποψηφιότητα για την προεδρία της

Κομισιόν, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ράβει ακριβό κυβερνητικό κοστούμι σε υπερατλαντικούς και ευρωπαϊκούς οίκους. Η κριτική μας στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ, είναι κριτική στις δύο διαφορετικές συνταγές αστικής διαχείρισης που κινούνται εντός των τειχών της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και γι’ αυτό είναι από χέρι αντιλαϊκές», επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας: «Η κριτική μας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι πρόκειται για ένα κόμμα επιρρεπές σε παρεκκλίσεις και ότι κάποιος πρέπει να τους βάλει στον ίσιο δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που υποστηρίζει συνειδητά την ΕΕ, υποστηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τους στόχους του κεφαλαίου, άσχετα αν τα “πασπαλίζει” με φιλολαϊκή ρητορεία. Αν συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση που αποδέχεται αυτό τον αντιλαϊκό δρόμο, και οι όποιες υποσχέσεις για κάποια μέτρα ανακούφισης, πάνε περίπατο».

Αναφορικά με τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνει: «Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι κάποιο άλλο κόμμα. Είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα είναι και κάτι χειρότερο. Είναι το “αριστερό” άλλοθι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στα αλισβερίσια με τους βιομήχανους, τους ευρωατλαντικούς εταίρους κλπ, για να ψαρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους σε ανθρώπους αριστερούς, ριζοσπάστες. Ως παλιά στελέχη του ΚΚΕ δεν ήταν αυτοί που προσπάθησαν να το διαλύσουν; Δεν ψήφισαν υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ; Συνδικαλιστικά στελέχη τους δεν υπηρέτησαν τις λογικές των “κοινωνικών διαλόγων” με το κεφάλαιο; Πού διαφοροποιούνται στα στρατηγικά ζητήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πουθενά. Θυμίζουν το “καλό” ή “αριστερό” ΠΑΣΟΚ που θα έβαζε δήθεν το ΠΑΣΟΚ στον ίσιο δρόμο και τελικά πήγε τη χώρα και το λαό στο γκρεμό».

Όσο για το αν θα υπάρξει ένα νέο μνημόνιο προς την Ελλάδα, σημειώνει: «Πιθανότατα να μην ονομαστεί μνημόνιο, όμως θα υπηρετεί τους ίδιους στόχους. Άλλωστε, ήδη έχουν θεσπιστεί σε επίπεδο ΕΕ μηχανισμοί επιτήρησης χωρών και αυτόματης εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων. Όλα αυτά φυσικά δεν είναι καινούρια, αλλά απορρέουν από το μεγάλο “μνημόνιο” που λέγεται Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ούτε πρόκειται να αλλάξουν αν επικρατήσει ένα άλλο μίγμα διαχείρισης στην ΕΕ, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί εναντίωση με το μνημόνιο, με ό,τι αντικαταστήσει το μνημόνιο, σημαίνει εναντίωση με την ίδια την ΕΕ. Και αυτό μπορεί να το εκφράσει μόνο το ΚΚΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα