Νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέατρα της Αθήνας

Νομοθετική πρόταση, που αφορά τους όρους λειτουργίας των θεατρικών χώρων, παρέδωσε στα συναρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρεί μια ελαστικοποίηση του τυπικού πλαισίου αδειοδότησης, όχι μόνο των θεάτρων αλλά και του συνόλου των χώρων όπου συναθροίζεται το κοινό προκειμένου να παρακολουθήσει οπτικοακουστικές παραστάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Η πρόταση νόμου δεν αφορά τους κινηματογράφους.

Να θυμίσουμε, ότι ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου σε πολλούς θεατρικούς χώρους

στην Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι λειτουργούσαν χωρίς άδεια -η οποία έτσι και αλλιώς με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι αδύνατον να εκδοθεί- ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνταν ούτε στο ελάχιστο οι κανόνες ασφαλείας. Στη συνέχεια, πολλοί χώροι σφραγίστηκαν ως ακατάλληλοι γεγονός που βέβαια προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ιδιοκτήτων θεατρικών σκηνών, ηθοποιών και άλλων εργαζόμενων.

Στο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο προκρίνεται ένα σύστημα μόνιμης αδειοδότησης του χώρου (άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας) η οποία δεν θα χρειάζεται να αλλάζει και να τροποποιείται όποτε αλλάζει η παράσταση. Η αδειοδότηση αφορά τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά ενός χώρου και την πρόβλεψη για πυροπροστασία. Ο πυροσβεστικός έλεγχος προβλέπεται να πραγματοποιείται ανά τριετία όπως και η πιστοποίηση της τήρησης των σχετικών πολεοδομικών διατάξεων, με υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου της άδειας συνυπογραφόμενη από διπλωματούχο μηχανικό ή με αίτημα ελέγχου προς την πολεοδομία. Ακόμη καθιερώνεται και άδεια παράστασης για τις περιπτώσεις που μια παράσταση δίνεται σε χώρο ο οποίος δεν διαθέτει τη μόνιμη άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης. Επίσης, η ευθύνη της αδειοδότησης, σύμφωνα πάντα με την πρόταση - περνά στους δήμους με τη συνδρομή της πολεοδομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Παρέχεται τέλος η δυνατότητα για αποκλίσεις μετά από αιτιολογημένη γνώμη για τα μέτρα πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα