Νίκος Αβραμίδης: «Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας είναι οι αφανείς ήρωες. Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ»

«Δουλειά, δουλειά, δουλειά… μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Η θέληση να βλέπουμε καθημερινά χαρούμενους ανθρώπους που απολαμβάνουν την πόλη μας», είναι το μότο και η συνταγή της επιτυχίας του κ. Νίκου Αβραμίδη, Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων και Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο κ. Αβραμίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress, αποδίδει τα εύσημα στους 2.500 συνολικά εργαζόμενους στον τομέα και στις υπηρεσίες καθαριότητας

του Δήμου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι του καθημερινού αγώνα με καθαρό βλέμμα και πολλή αγάπη, που βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή».

Με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα να συνιστά το τελευταίο στάδιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης, ο κ. Αβραμίδης εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθεί βάση σε προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και για τα θέματα της καθαριότητας, ούτως ώστε οι τελευταίοι και ειδικά η νέα γενιά να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Κύριε Αβραμίδη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είστε το πρόσωπο της καθαριότητας και της ανακύκλωσης για τον Δήμο Αθηναίων, ως Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στον τομέα αυτόν, έναν τομέα δύσκολο ομολογουμένως. Πώς όμως καταφέρατε να κάνετε τη διαφορά; Ποιο είναι το μυστικό;

«Αυτό που εμείς κάναμε με τον Κώστα Μπακογιάννη ήταν να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και έναν οδικό χάρτη για το πώς θα το πετύχουμε. Φυσικά, δεν έλειψαν τα απρόοπτα, τα οποία έκαναν τη δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη. Η πανδημία ήταν ένα από αυτά. Όμως, τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχός μας, όσο κι εγώ βγάλαμε όλη μας την αγάπη, όλο μας το μεράκι και εργαστήκαμε με αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θυμάμαι τον Δήμαρχο να μου λέει: “Νίκο πρέπει να τα καταφέρουμε. Πρέπει να αλλάξουμε κάθε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας, να τις κάνουμε πιο καθαρές γιατί το χρωστάμε σε όλους τους πολίτες”. Και τα καταφέραμε! Δουλέψαμε πάνω σε στέρεες βάσεις, επενδύοντας στην καθαριότητα. Και αυτή η επένδυση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες. Αναβαθμίσαμε τα εργαλεία και τα μηχανήματά μας, προμηθευόμενοι 244 νέα οχήματα. Επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, στους αφανείς ήρωες της καθαριότητας, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης. Τοποθετήσαμε 13.798 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Προσθέσαμε 6.000 επιστήλια και επιδαπέδια καλάθια. Τοποθετήσαμε για πρώτη φορά νέα συστήματα υπόγειων κάδων. Παράλληλα, καθαρίσαμε 52.000 τ.μ. σε 59 πολυήμερες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι και αποσύραμε περισσότερα από 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα σε όλη την Αθήνα. Επιπροσθέτως, 508 επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από εμάς σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Καθιερώσαμε τις “Κυριακές Καθαριότητας”, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα παραπάνω από 140 μαζικές επιχειρήσεις καθαριότητας. Και τέλος, προχωρήσαμε δυναμικά με αποτέλεσμα να έχουμε ολοκληρώσει και να έχουμε εγκαινιάσει το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την καθαριότητα στην Αθήνα. Όμως, για να αναφερθώ στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης… Η απάντηση είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά… μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Η θέληση να βλέπουμε καθημερινά χαρούμενους ανθρώπους που απολαμβάνουν την πόλη μας».

Αναφερθήκατε στους ανθρώπους της καθαριότητας και μιλήσατε για «αφανείς ήρωες». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε γιατί το λέτε αυτό;

«Ναι, γιατί οι 2.500 συνολικά εργαζόμενοι στον τομέα και στις υπηρεσίες καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας, αποτελούν την ψυχή ενός τόσο απαιτητικού τομέα. Και προσέξτε, ενός τόσου απαιτητικού τομέα στον πιο δύσκολο και σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι του καθημερινού αγώνα με καθαρό βλέμμα και πολλή αγάπη βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Μέρα και νύχτα, σε όλες τις συνθήκες. Αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν να διατηρηθεί η καθαριότητα στην πόλη μας με τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και τα εκατομμύρια των επισκεπτών. Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι κάθε φορά που γίνεται μια διαμαρτυρία, κάθε φορά που γίνεται μια διαδήλωση ή μια πορεία, βρίσκονται εκεί αμέσως μετά για να αποδώσουν τον δημόσιο χώρο καθαρό στους πολίτες. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια οι άνθρωποι αυτοί αποτέλεσαν τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, γιατί είναι οι αφανείς ήρωες της πόλης μας».

Αναφέρατε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και είπατε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την καθαριότητα στην Αθήνα. Μιλήστε μας για αυτό.

«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα αποτελεί το τελευταίο στάδιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας. Γιατί με τη λειτουργία του ΣΜΑ πετυχαίνουμε μια σειρά από εξίσου σημαντικά πολλαπλά οφέλη. Το πρώτο είναι ότι με αυτόν επιτυγχάνουμε τη μείωση κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη μας, καθώς τα απορριμματοφόρα από εδώ και στο εξής εναποθέτουν εκεί τα απορρίμματα. Το δεύτερο είναι ότι επιτυγχάνουμε τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα οχήματα, καθώς λιγοστεύουμε τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν τα απορριμματοφόρα μας. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος, είναι ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαλογή απορριμμάτων, άρα και να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανακύκλωση μειώνοντας τα υπολείμματα απορριμμάτων. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον από όλο αυτό; Προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα εξοικονομούμε και πόρους για τους δημότες. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Μειώνουμε τα λειτουργικά κόστη από τις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο όπως καταλαβαίνετε έχει τεράστιο κόστος και στις επόμενες γενιές. Μία άλλη σημαντική παράμετρος του έργου αυτού είναι ότι χρηματοδοτήθηκε χωρίς επιβάρυνση για τους δημότες, από το ΕΣΠΑ, με έναν προϋπολογισμό άνω των 13,7 εκατ. ευρώ. Για το έργο αυτό είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και για έναν ακόμα λόγο. Εκτός από τις πλήρεις και σύγχρονες εγκαταστάσεις έχουμε προβλέψει και υλοποιήσει και μια σειρά από συνοδά έργα πρασίνου, όπως θάμνους, δέντρα και γρασίδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζουμε την εικόνα της περιοχής, εκτός από λειτουργικά, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αισθητικά».

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που μας λέτε και ο τρόπος που δουλέψατε πάνω στον τομέα της καθαριότητας. Όμως, τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της καθαριότητας, για να γίνει η Αθήνα ακόμα πιο καθαρή;

«Όπως έχετε καταλάβει πιστεύω πάρα πολύ ότι για να πετύχουμε μεγάλα πράγματα χρειάζεται ένα μεγάλο όραμα, μία ηγεσία που θα το εκφράζει, ένα οργανωμένο σχέδιο και μία ομάδα η οποία θα αφιερωθεί σε αυτό. Όμως, για να πετύχουμε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, για να προοδεύσουμε ως κοινωνία χρειάζεται και κάτι ακόμα… Χρειάζεται ως αναγκαία προϋπόθεση, αναγκαία συνθήκη, η αποδοχή αλλά και η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Και αυτό γιατί στη δημοκρατία οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μόνο μαζί με τους ίδιους τους πολίτες. Γίνονται από εμάς, για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο σε προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και για τα θέματα της καθαριότητας. Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, είναι κρίσιμο οι πολίτες και ειδικά η νέα γενιά να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για την ανάγκη που υπάρχει για ανακύκλωση, με σκοπό τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Συνεπώς, μετά την αναβάθμιση των δομών των υπηρεσιών και των εργαλείων μας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε δυναμικά και για τη μαζικότερη συμμετοχή των πολιτών. Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους, και το χρειαζόμαστε κι εμείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα