Νίκησε κατά κράτος ο πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ στις προεδρικές εκλογές της Σλοβενίας

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ θριάμβευσε σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους, Ντανίλο Τουρκ, ενόσω η χώρα πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση και αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων, ο Μπορούτ Παχόρ -που έκανε την έκπληξη, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση, στον πρώτο γύρο της 11ης Νοεμβρίου- λαμβάνει το

67% των ψήφων και ο αντίπαλός του ποσοστό 33%. Η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από εκείνη στον πρώτο γύρο, όπου είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 47,66%.

Σ' αυτό το αξίωμα, που είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό και με πενταετή θητεία, ο Μπορούτ Παχόρ, θα έχει πλέον το δύσκολο έργο της συσπείρωσης των ανταγωνιστικών στρατοπέδων της Δεξιάς -που ασκεί την εξουσία, με πρωθυπουργό τον Γιάνεζ Γιάνσα, υπέρμαχο αυστηρής πολιτικής λιτότητας- αλλά κι εκείνων της Αριστεράς, στην αντιπολίτευση, για να βγει από το τέλμα της κρίσης η μικρή αυτή Δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μπορούτ Παχόρ ψήφισε το μεσημέρι της Κυριακής, στο Σεμπετέρ της δυτικής Σλοβενίας, λέγοντας ότι εάν κερδίσει, «θα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς στη Σλοβενία». Ο ίδιος τόνισε ότι η ενότητα και η συνεργασία είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες.

Ο 49χρονος Μπορούτ Παχόρ υποστηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), αλλά κι από τη "Λίστα των Πολιτών", που, παραδόξως, είναι και μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της Κεντροδεξιάς.

Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των Σλοβένων, που ανησυχούν περισσότερο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας (11,6% του εργατικού δυναμικού) και τα μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα