Νέος πρόεδρος Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος- Υπερψηφίστηκε από 233 βουλευτές

Με 233 βουλευτές να υπερψηφίζουν την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλο (πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ), 30 βουλευτές να ψηφίζουν τον Νίκο Αλιβιζάτο (πρόταση της ΚΟ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ) 32 να ψηφίζουν «παρών» και 5 να απέχουν (οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης που είχε προϊδεάσει για την απουσία με ανακοίνωση-«καταπέλτη», Αλ. Κοντός, Σ. Αναστασιάδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Ι. Γαϊτάνη) ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ αναλαμβάνει νέος πρόεδρος Δημοκρατίας.

Η

Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπου οδηγήθηκε λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ, κατέληξε μετά από πολλές εντάσεις στο πρόσωπο του προέδρου Δημοκρατίας. Από την διαδικασία απείχε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και από τους κ. κ. Λαφαζάνη και Λαπαβίτσα, καθώς και άλλους, ωστόσο υπηρέτησαν την κομματική γραμμή και υπερψήφισαν.

«Άκουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και πρέπει να είναι μια υποψηφιότητα με ευρύτατη αποδοχή στην κοινωνία και στη Βουλή».

Πάντως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος μίλησε για «ατόπημα» που έκανε ο κ. Τσίπρας, στην επιλογή του κ. Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να παίζουμε τα παλαιότερα παιχνίδια με αριστερή κυβέρνηση και δεξιό πρόεδρο ή και αντιστρόφως που παίχτηκαν στα προηγούμενα χρόνια». «Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ο Παυλόπουλος ήταν ο εμπνευστής του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου με το πριμ των 50 εδρών», είπε ο κ. Γλέζος, ο οποίος έψεξε επίσης τον πρωθυπουργό, επειδή «έπρεπε να είχε θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία, από τη στιγμή που υπήρξαν αντιδράσεις».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτή τη φάση απαιτούσε την πλειοψηφία των 3/5 του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι τις υπερκάλυψε ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς, ώστε να τού ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα