Νέο κόμμα στα σκαριά

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να παραμείνει αποστασιοποιημένος από τις επίπονες αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, το κόμμα του αποσυντίθεται.

Τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη, με επικεφαλής τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου φέρονται να έχουν βρει σημεία επαφής και σύγκλισης με τον Γιώργο Φλωρίδη και ετοιμάζονται για

τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, με στόχο να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του λεγόμενου κέντρου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν παραγκωνισθεί από τον πληθωρικό αρχηγό του κόμματος, πιστεύουν –όπως και μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του- ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια να εκφράσει τους μετριοπαθείς κεντρώους, οι οποίοι δεν θέλουν να μετακινηθούν ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά.

Επίσης θεωρούν ότι η προσπάθεια «ανασύνταξης» που υπόσχεται ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να αποδώσει και πως ο ίδιος δεν μπορεί να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, ενώ οι επιλογές των νέων προσώπων που κατά τον κ. Βενιζέλο μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανανέωση είναι μεν νεαρά σε ηλικία στελέχη αλλά προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα και το κυριότερο «προσόν» τους είναι η απόλυτη αποδοχή του αρχηγού.

Οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ που από «πρώτοι» βρέθηκαν «έσχατοι», φέρονται επίσης να διαφανούν με την πολιτική Βενιζέλου, ο οποίος συμμετέχει μεν στην κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας δεν στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται. Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά του απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο ο κ. Βενιζέλος, κρατά αποστάσεις με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να απολαμβάνει της στήριξης των Σαμαρά και Κουβέλη όχι όμως και αυτή του Β. Βενιζέλου ο οποίος φαίνεται ότι χρεώνει στον Γιάννη Στουρνάρα την «αποσκίρτηση» από το ΠΑΣΟΚ και στην υποστήριξή του στον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» του Γιώργου Φλωρίδη.

Οι διεργασίες είναι έντονες στον "εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό" χώρο και χαρακτηριστικά είναι όσα έγραφε στις 12/7 η ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ: "Νέες δυνατότητες για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά και άμεση ανάγκη για προσαρμογές και εξειδικεύσεις στο πολιτικό σύστημα διαβλέπουν έξι πολιτικές πρωτοβουλίες του κεντροαριστερού χώρου («Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β». Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν σε «ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση» και, παράλληλα, επισημαίνουν πως «εκκρεμεί η διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης- απάντησης των δυνάμεων του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς»". Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα ευρήματα δημοσκόπησης της Kάπα Research που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία "όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτώνται σε ποιο κόμμα αισθάνονται πιο κοντά σήμερα, ανεξάρτητα από το ποιο ψήφισαν στις εκλογές, η πλειοψηφία (25,1%) δηλώνει «σε κανένα»!". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υφίσταται χώρος στο πολιτικό πεδίο για τη δημιουργία ν

Keywords
Τυχαία Θέματα