Νέο εμβόλιο- ελπίδα για την θεραπεία του AIDS

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα νέο εμβόλιο που μόλις ξεκίνησε να δοκιμάζεται στη Νότια Αφρική, δίνει πολλές ελπίδες στην ιατρική επιστήμη για την θεραπεία του θανατηφόρου ιού AIDS.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το εμβόλιο με την προσωρινή ονομασία HVTN 702 θα οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία του AIDS, μια ασθένεια που φέρνει το θάνατο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Στην δοκιμή του εμβολίου, που

είναι η έβδομη μεγάλης κλίμακας κατά του AIDS, θα συμμετάσχουν 5.400 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Οι μισοί θα πάρουν το φάρμακο ενώ στους άλλους θα χορηγηθεί πλασίμπο, ενώ όλοι θα κάνουν πέντε ενέσεις μέσα σε έναν χρόνο. Τα επόμενα δέκα χρόνια, οι γαιτροί θα έχουν φτάσει σε σαφή συμπεράσματα.

Η δοκιμή του ελπιδοφόρου εμβολίου χρηματοδοτείται από την αμερικανική και τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, τον αμερικανικό στρατό και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε στη βρετανική Independent ότι «αν αξιοποιηθεί παράλληλα με το υπάρχον οπλοστάσιο των εργαλείων καταπολέμησης του HIV, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα ήταν το τελικό καρφί στο φέρετρο του ιού. Ακόμη κι ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά το βάρος της νόσου σε χώρες και πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως στη Νότια Αφρική».

Οι επιστήμονες θέλουν να δουν τη «δύναμη» του νέου εμβολίου που ήρθε να αντικαταστήσει το προηγούμενο και περιορισμένης αποτελεσματικότητας RV144. Το προηγούμενο αυτό εμβόλιο, είχε δοκιμασθεί σε 16.400 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και είχε αποδειχθεί περιορισμένα αποτελεσματικό μόνο στο 31% των ανθρώπων.

Το HVTN 702, ελπίζει η ιατρική κοινότητα να βοηθήσει το 50% των ασθενών, ώστε να δοθεί η άδεια για την κυκλοφορία του. Σκοπός των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν το κατάλληλο φάρμακο, που θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Προς το παρόν, οι θεραπευτικές μέθοδοι πρέπει να ακολουθούνται από τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, αλλιώς ο υιός θα «επιστρέψει». Η πρόληψη, είναι ο στόχος των γιατρών, κυρίως για τριτοκοσμικές χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου το AIDS σκοτώνει πάνω από 1000 άτομα σε καθημερινή βάση.

Το άρθρο Νέο εμβόλιο- ελπίδα για την θεραπεία του AIDS εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα