Νέες συγκρούσεις στην Αριστερά

Οι δύο τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση του ΚΚΕ, που προκαλεί πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου

από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

To νέο σημείο ισορροπίας του αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να προσαρμοστεί στον ρόλο και τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ύστερα από τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες και την «ορμή» της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το ζητούμενο είναι πώς θα συγκεράσει

τις θέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του, ιδιαίτερα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται στην αιχμή του ενδιαφέροντος.

Η μία τάση δεν είναι δογματικά αντίθετη στις αποκρατικοποιήσεις. Ο βασικός εκφραστής της άποψης αυτής είναι ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος προτείνει «αναπτυξιακές κοινοπραξίες είτε με διακρατικές συμφωνίες, είτε με την σύμπραξη επιχειρήσεων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Εσύ βάζεις την περιουσία, ο άλλος χρήματα και έχετε κάνει μια συμφωνία ότι μακροχρονίως έχετε κέρδη από την αξιοποίηση της περιουσίας», είναι σχηματικά το μοντέλο που προτείνει ο κ. Παπαδημούλης.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η σκληρή τάση, που εκφράζεται κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα υπό τον Π. Λαφαζάνη, που διαφωνεί με κάθε μορφή αποκρατικοποίησης. Από την ίδια πλευρά έχουν ακουστεί και οι φωνές που απειλούν ακόμη και με «φυλακή» όσους συμπράξουν σε αποκρατικοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να βρίσκεται εγκλωβισμένος και να υποχρεώνεται να παλινδρομεί ανάμεσα στις δύο τάσεις.

Στην προσπάθεια να καλύψει αυτή τη δυσκολία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται πάντως είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς γίνεται λόγος για «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα πάψει να αγωνίζεται για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας, για μια νέα εθνική στρατηγική, βασισμένη στους άξονες της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών προς όφελος των πολιτών» είναι ο βασικός, στον οποίο θα κινείται η πλατεία Κουμουνδούρου.

Σύντομα όμως θα δοκιμαστούν πολλά πράγματα ως προς τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έσπευσε ήδη να καταθέσει πρόταση νόμου για την μονομερή κατάργηση του Μνημονίου, προκαλώντας έτσι και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία που θα πρέπει να γίνει στη Βουλή προσεχώς. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση νόμου, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση. Εκτός από την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ προτείνουν μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και να πάψει η Ελλάδα να δεσμεύεται έναντι οιουδήποτε, από το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων. Στην πρόταση περιλαμβάν

Keywords
Τυχαία Θέματα