Νέες ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά…

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος σε ημερίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της ΕΚΠΟΙΖΩ με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των

υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Επίσης δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των χρεών. Η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε 5 χρόνια, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη. Το ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των 20 ετών χρονικό διάστημα.

Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας και προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταλάβει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα