Νέες διαφωνίες με την τρόικα

Καινούργιες ασυμφωνίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας όσον αφορά στο ύψος του πακέτου μέτρων, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το πακέτο πρέπει να κλείσει στα 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενώ η τρόικα επιμένει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013.

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ

το 2012, η οποία προέκυψε μετά τον προϋπολογισμό, οδήγησε σε νέα έκτακτα μέτρα αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται να δίνει περισσότερα έσοδα από όσα αρχικά είχαν υπολογιστεί. Γεγονός είναι πάντως ότι πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης πρέπει να είναι ψηφισμένο το φορολογικό.

Για το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς την επιμήκυνση θα πρέπει να λάβουμε μέτρα 18 δισ. ευρώ αφού για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στη διετία δεν αρκούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα της επιμήκυνσης όπως και αυτό της βιωσιμότητας του χρέους θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα χωρίς να είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η βιωσιμότητα του χρέους επιτυγχάνεται χωρίς «κούρεμα», γιατί επιπλέον «κούρεμα» σημαίνει χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Αν πάρουμε την επόμενη δόση, το υπουργείο εκτιμά ότι το κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί καθώς το θέμα της αξιοπιστίας είναι βασικό και πολλοί επενδυτές τότε θα έρθουν στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας νωρίτερα, δήλωσε ότι «είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης» σημειώνοντας ότι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις καθώς στις 13:00, θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό ενώ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθούν στις 14:00 και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 16:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα