Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες για την ηπατίτιδα C

Ακόμη σε δοκιμαστική φάση είναι μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την ηπατίτιδα C, η οποία ωστόσο δίνει ελπίδες, καθώς θεράπευσε μέσα σε 12 εβδομάδες πάνω από το 90% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος. Μάλιστα, η θεραπεία γίνεται χωρίς τη χρήση εμβολίου, αλλά κοκτέιλ φαρμάκων, που αναμένεται να βγει στην αγορά έως τις αρχές του 2015.

Τα ποσοστά θεραπείας της ηπατίτιδας C σε ασθενείς με κίρρωση ήταν ως τώρα κάτω του 50%, ενώ οι τρέχουσες θεραπείες δεν θεωρούνται ασφαλείς για πολλούς από αυτούς, καθώς συχνά υπάρχουν παρενέργειες

(κατάθλιψη, εξάντληση κ.α.), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός επανεμφανίζεται.

Επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντ Πούρνταντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, δοκίμασαν το νέο «κοκτέιλ» φάρμακων (ΑΒΤ-450/ριτοναβίρη, ομπιτασβίρη, ντασαμπουβίρη και ριμπαβιρίνη) σε 78 νοσοκομεία της Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Καναδά και ΗΠΑ το 2013. Σε διάστημα 12 εβδομάδων, περίπου το 92% των ασθενών δεν είχαν πια καθόλου τον ιό της ηπατίτιδας C στο αίμα τους, ποσοστό που αυξήθηκε σε 96%, όταν η θεραπεία διήρκεσε διπλάσιο χρόνο (24 εβδομάδες).

Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε ο δρ Πούρνταντ: «Είναι φανταστικό. Υπάρχει τελικά ελπίδα για το μέλλον των ασθενών», συμπληρώνοντας ότι το φάρμακο στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη και εμποδίζει την αναπαραγωγή της, με τελικό αποτέλεσμα ο ιός να εξαφανίζεται.

Ο έλληνας ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι πρόκειται για «μείζονα πρόοδο» σχετικά με τη νέα θεραπεία ασθενών με κίρρωση.

Από την άλλη, η νέα μελέτη δεν έδειξε κατά πόσο μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου μακροπρόθεσμα, ενώ μένει να αποδειχτεί αν η νέα φαρμακευτική αγωγή εμποδίζει ή όχι την περαιτέρω μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα